NIKOLI VEČ RAZOČARANI?

0
2673

Razočaranja so del življenja slehernika. Idiot pred vami vozi kot nor. Vaš šef je cepec. Mož vas sploh ne posluša. In kot da to ni dovolj, se včasih vse zgoraj našteto zgodi v enem samem dnevu!

Na srečo je Albert Ellis, eden najbolj vplivnih in znanih psihologov v svetu klinične psihologije in avtor emotivno-racionalnega zdravljenja, našel recept, po katerem se boste znali uspešno  izogniti še tako malenkostnemu, kot tudi največjemu razočaranju. Čeprav kontroverzen, je zaslovel predvsem s knjigo, v kateri govori, kako se trmasto in brezkompromisno upreti kakršnemukoli razočaranju – ja, kakršnemukoli. Ne verjamete? Psihologi, ki so sodelovali v raziskavi, so ga označili za drugega najvplivnejšega psihoterapevta vseh časov – Sigmunda Freuda so postavili na tretje mesto.

Ellis pravi, da vas dogodki preprosto ne morejo razočarati – razočarajo vas vaša prepričanja. Ko boste dojeli, da vas razočarajo vaša lastna prepričanja in nerealna pričakovanja, bo vašim razočaranjem odklenkalo. Samo pomislite, kako vas jezi prometni zastoj. A se vam ne zdi, da ste v zmoti? Kajti prometni zastoji se preprosto dogajajo, tudi ko ste na dopustu, bolniški ali kjerkoli, je na mestni obvoznici zastoj, z vami ali brez vas. Zastoji so povsem vsakdanji, če se še tako razburjate ali ne. Seveda se sedaj poraja vprašanje, kako se lahko človek neha razburjati zaradi zastojev, ko pa zamuja v službo, otroci v vrtec in šolo, spotoma pa bi bilo treba še v kemično čistilnico?!

Čisto preprosto: verjemite, da si vesolje ne pusti ukazovati. Stvari se dogajajo, četudi nimajo nobene direktne povezave z vami. Promet se dogaja. Slabo vreme se dogaja. Na takšne stvari ne morete vplivati. Četudi se vam zdi, da se vam ne sme… se dogaja! Razburjeni ste, razkurjeni, depresivni – pa kaj?? Na promet nimate vpliva, kakor ga nimate na slabo vreme, sitnega šefa in še in še bi lahko naštevali. Lahko pa nadzorujete svoj odziv. Konec koncev vam nihče ni zajamčil enostavnega življenja brez takih in drugačnih problemov. Promet je bil problem preden ste naredili vozniški izpit in bo še dolgo za vami. Verjemite, je le ena tistih mnogih tegob, ki jih boste preživeli.

Seveda je vsakomur dovoljeno upati, želeti in hoteti. Vsi bi hoteli biti boljši, lepši, uspešnejši, bogatejši – karkoli že; a tudi brez tega ne bomo umrli. In s pozitivnim pristopom bomo srečni, četudi bomo obtičali v cestno-prometnem zastoju, na delovnem mestu brez napredovanja, z enako plačo kot predlani… Ne dovolite, da vas slaba volja prepričuje, da vam na vsak način pripada jutro po vaših (nerealnih) pričakovanjih. Zaprite oči in si v mislih predvajajte prizor, v katerem se histerični malček meče po tleh, da bi dosegel, kar hoče – in malčkovo podobo nadomestite s svojo lastno.

Kot razvajeni mulc se mečete po »odru« svojega življenja s kopico neracionalnih zahtev: Ljudje morajo biti do vedno mene prijazni in pošteni! Skrajni čas je že, da šef spregleda mojo kompetentnost in me spravi na višji položaj z bistveno boljšo plačo, službenim telefonom in avtomobilom! Le kako me ne ljubi, ko pa si sam ne morem predstavljati življenja brez nje?! A da ja? Saj vendar vidite, kako so takšna pričakovanja nerealna, kajne? Toliko nerealna, da ne bodo spremenila prav ničesar, žal. Z malo truda in vztrajnosti boste uspeli pričakovanja prilagoditi realnosti, verjemite. In takrat bo razočaranj zagotovo konec.

Za več navdihujočih vsebin se registrirajte TUKAJ.

 

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here