VRTNARJENJE JE KORISTNO IN ZDRAVO!

0
2697

Vrtnarjenje je eno najkoristnejših opravil, kar se jih lahko človek loti. Slovenci se sploh ne zavedamo svojih naravnih danosti in prednosti, saj več kot polovica svetovnega prebivalstva živi v urbanih okoljih z omejenim dostopom do narave – da vrtnarjenja niti ne omenjamo!

Pri nas je še ne tako dolgo nazaj vsak povsem povprečni državljan zavzeto obdeloval svoj vrtiček. A sodobna tehnologija in hiter tempa življenja sta terjala svoj davek in za vrtnarjenje preprosto ni več časa ali pa celo ni več prostora.

Čeprav so prednosti vrtnarjenja neskončne, smo za vas izbrali le nekaj razlogov, zakaj (spet) prebuditi vrtnarja v sebi in se posvetiti svojemu vrtičku, četudi na balkonu.

Ali ste vedeli, da tri do štiri ure zmernega vrtnarjenja lahko potroši toliko kalorij kot ena ura v telovadnici? Hkrati pa razgibavanje pomaga pri sproščanju endorfinov oz. tako imenovanega “hormona sreče«, zaradi katerega se ljudje počutijo zadovoljne in sproščene.

Vrtnarjenje pomaga obvladovati stres. V študiji, ki je bila izvedena na Nizozemskem, so študente po zahtevni izpitni nalogi razdelili v dve skupini. Ena je trideset minut brala v zaprtih prostorih, medtem ko je druga isti čas brkljala po vrtu. Izkazalo se je, da je skupina, ki se je sproščala na vrtu, pokazala nižje ravni kortizola oz. stresnega hormona kot tista, ki je v zaprtih prostorih prebirala literaturo po svoji izbiri.

S preživljanjem časa na prostem se krepi tudi imunski sistem. Medtem, ko ste aktivni zunaj na soncu, boste izpostavljeni krepki meri vitamina D, ki pomaga telesu absorbirati kalcij. Po drugi strani pa kalcij pomaga ohranjati močne kosti in zdrav imunski sistem.

Tudi terapevtskega učinka vrtnarjenja ne gre zanemarjati. Omogoča vam, da nadzorovano in koristno sprostite svojo negativno energijo, vključno z jezo in agresijo. Je za vami grozen dan v službi? Tudi doma ne gre vse po načrtih? Zgrabite lopato in dajte si duška! Dobra plat vsega tega pa je? Vaš vrt bo urejen, zasajen in posejan in ko boste že pozabili, zakaj ste se na vrtu pridušali, bo čas za bogato bero pridelka, ki razveseli dušo in srce.

Tudi vaša komunikacija bo z vrtnarjenjem pridobila. Če na vrtu preživite veliko časa, lahko zelo pozitivno razvijete svoj čutni sistem – vse barve, arome in teksture lahko razvijejo vaš pogled, vonj, dotik in refleks sluha. Zaradi tega je vrtnarjenje posebej primerno za zelo obremenjene ljudi, po drugi strani pa tudi za majhne otroke, saj pomaga pri razvoju njihovih čutov in domišljije.

Za konec pa še to: če na svojem vrtu pridelujete sveže sadje, zelišča in zelenjavo, bo vaše črevesje imelo koristi od uživanja hrane, ki je bistveno bogatejša s hranili kot tista, ki potujejo na stotine kilometrov, da bi prišli do vašega lokalnega supermarketa in končali na vašem krožniku. Zato ne čakajte, lotite se vrtnarjenja!

Za več navdušujočih vsebin se registrirajte TUKAJ.

 

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here