KAJ IMAJO SKUPNEGA SREČNI LJUDJE?

0
2684

Vsakdo si želi biti srečen, zato ni nič čudnega, da je v zadnjih letih znanost v zadnjih letih namenila več pozornosti sreči. Strokovnjaki so jo začeli proučevati po vsem svetu in pozitivna psihologija, ki se osredotoča na razloge, da posamezniki in skupnosti uspevajo, je postala nadvse priljubljena.

Znane so povezave, kako določena vedenja, stališča in izbire vplivajo na srečo. Raziskovalci menijo, da je približno 40 odstotkov naše sreče pod našim nadzorom; ostalo določajo genetika in zunanji dejavniki. To pomeni, da lahko za nadzor lastne sreče v bistvu veliko naredimo.

Predvsem raziskave dokazujejo, da so odnosi ključnega pomena. Nič čudnega, saj je človek izrazito socialno bitje. Obsežna študija je proučevala stotine moških več kot sedemdeset let in ugotovila, da so bili najsrečnejši (in najbolj zdravi) tisti, ki so gojili močne odnose z ljudmi, ki jim zaupajo in jih podpirajo.

Denar ni vse, saj čas definitivno prevladuje denar. Številne študije so pokazale, da so srečnejši ljudje v svojem življenju dajali prednost času pred denarjem. Že sam poskus, da bi živeli življenje iz takšne perspektive je omogočalo ljudem bolj zadovoljno življenje.

Kljub temu pa denar ni zanemarljiv. Biti dovolj likviden za pravočasno poplačilo računov zelo pomaga. Nič čudnega, saj je likviden človek v finančnem smislu svoboden človek, hkrati pa se tudi počuti varnega. Tako so študije ugotovile, da se dobro počutje ljudi dviguje skupaj z dohodki.

Prijazna beseda ali dejanje dvigajo razpoloženje. Priskočite na pomoč svojim prijateljem v stiski ali se lotite prostovoljne dobrodelne akcije. Kot kažejo raziskave, vas bo dobrodelnost osrečila.

Omislite si svoj način rekreacije, saj je fizična aktivnost več kot le kurjenje kalorij. Študije kažejo, da so povečane telesne aktivnosti neposredno povezane z višjimi stopnjami sreče. Fizična aktivnost pomaga tudi ublažiti simptome nekaterih duševnih bolezni.

Zabavajte se! Razposajenost ima veliko večjo vrednost od materialnih dobrin. Dokazano je, da je človek srečnejši, če svoj denar namesto za stvari porabi za nepozabne. Raziskovalci so tudi ugotovili, da lahko nakupovanje stvari, ki omogočajo dragoceno izkušnjo – kot so pohodni čevlji ali nova knjiga za branje – povečajo srečo.

Družite se! Čas, preživet v družb prijateljev je neprecenljiva naložba. Interakcije z znanci vas lahko razveselijo, medtem ko tesna prijateljstva – zlasti s pozitivnimi ljudmi – lahko močno vplivajo tudi na vašo srečo.

Za več navdihujočih vsebin se registrirajte TUKAJ.

 

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here