ČOKOLADA… JE ZDRAVA

0
2707

Ko rečemo »čokolada« natančno vemo, da smo z eno samo besedo pritegnili vašo pozornost. Prelita čez vašo najljubšo sladico ali košček, odlomljen s tablice za nekatere od nas lahko ustvari raj na zemlji. Toda kaj je z zdravilnimi lastnostmi koristmi čokolade? Je prelepo, da bi bilo res, ali…?

Čokolada, pravzaprav kakav, ki ga najdemo v semenih kakavovca, vsebuje nekaj zelo fascinantnih in močnih spojin. Polifenoli, ki sodijo med fitokemikalije, veljajo za neverjetno učinkovite oksidante. Znanih je več kot osem tisoč različnih polifenolov, ki so razdeljeni v štiri večje skupine.  Polifenoli ščitijo kardio-vaskularni sitem, saj znižujejo raven škodljivega holesterola v krvi in krvni pritisk ter preprečujejo številne druge zaplete, povezane z žilami ali srcem. Med drugimi koristmi lahko uživanje hrane, bogate s polifenoli, zreducira tveganje za nastajanje krvnih strdkov.

Več zaužitih polifenolov naj bi po mnenju strokovnjakov pomenilo bistveno večjo možnost, da shujšate. Preprosto gre za to, da je pri ljudjeh s povišano telesno težo zaznana povišana prisotnost določenih bakterij v organizmu. Bakterij, ki so odgovorne za skladiščenje maščob, kar obenem neposredno dokazuje, kako pomemben vpliv ima črevesna flora na vzdrževanje zdrave telesne teže, saj so omenjene bakterije močno odvisne prav od polifenolov.

Kot so pokazale različne raziskave, so polifenoli izjemno pomembni za preprečevanje tveganja za degenerativne bolezni in pojav različnih vrst raka. Njihovo učinkovanje strokovnjaki povezujejo s preprečevanjem škode, ki bi jo v telesu povzročili škodljivi prosti radikali. Na pojav raka naj bi namreč imel velik vpliv prav oksidativni stres.

Dragocena je tudi za zdrave kosti. Z leti se pojavlja huda težava – zmanjševanje kostne gostote, ki je značilna za osteoporozo. Ena od težjih posledic so tudi pogosti zlomi kosti – ki so lahko usodni. Študije so pokazale, da naj bi imeli polifenoli pri zmanjševanju tveganja za osteoporozo pomembno vlogo, ker ne le krepijo kosti, pač pa tudi bistveno blažijo negativne posledice oksidativnega stresa, ki lahko nevarno prizadene tudi kosti.

Gotovo ste na lastni koži izkusili, kako lahko čokolada izboljša razpoloženje. In to ni le prazna marnja, saj naj bi imela čokolada prav po zaslugi polifenolov sposobnost izboljšati razpoloženje tudi takrat, ko ste v hudi čustveni stiski ali zelo slabe volje. Če ste vseeno v skrbeh za svoje zdravje vedite, da je glavna oblika nasičenih maščob v čokoladi stearinska kislina, ki ima v primerjavi z drugimi nasičenimi maščobami nevtralen učinek na arterijsko zdravje srca in ne zvišuje »slabega« (LDL) holesterola. Čokolada vsebuje tudi nizko do zmerno količino kofeina. Kljub dejstvu, da se nekateri ljudje izogibajo kofeinu, je bilo dokazano, da lahko majhna količina poveča vzdržljivost pri športnikih in potencialno podpira občutljivost za inzulin.

Ko se torej odločate za nakup čokolade, izbirajte višji odstotek kakava v tablici – po možnosti nad 75%, saj nam to pove, da delež kakava prevladuje nad dodano smetano ali sladkorjem. Res pa je, da  ima kakav brez smetane in sladkorja grenak okus, zato je morda priporočljivo pričeti svojo zdravo izbiro pri tablicah, ki vsebujejo šestdeset odstotkov kakava.

Za več koristnih vsebin se registrirajte TUKAJ.

 

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here