BITI PRIJAZEN JE – ZDRAVO!

0
2661

Star pregovor pravi: z drugimi ravnaj tako, kot želiš, da drugi ravnajo s teboj. Tudi znanost dokazuje, da je človek že kot otrok biološko prijazno naravnan in lahko v nadaljnjem življenju ta dar z vajo in ponavljanjem nadalje razvija in nadgrajuje.

Prijaznost in sočutje namreč pomaga, da se človek povezuje z drugimi in razvija bolj pozitivne odnose z družino, prijatelji in celo s popolnimi tujci, ki jih srečuje v vsakdanjem življenju. Še več, znanstveni trdijo, da prijaznost ne izboljšuje le medosebnih odnosov, pač pa pozitivno vpliva tudi na zdravje človeka.

Prijaznost povzroča sproščanje hormonov dobrega počutja. Ste kdaj opazili, da se tudi sami bolje počutite, kot naredite nekaj dobrega ali lepega nekomu drugemu? Takšno počutje ni naključje, temveč je povezano s centri zadovoljstva v vaših možganih. Ko ste prijazni do drugih, zvišujete nivo serotonina – tkivnega hormona in živčnega prenašalca, ki je odgovoren za občutke zadovoljstva in sreče. Tako kot fizična aktivnost, tudi altruizem sprošča endorfine, ti pa prav tako spadajo v skupino hormonov, ki spodbujajo prijetna čustva. Zato ne oklevajte, ko imate priložnost narediti dobro delo ali pomagati komu v stiski – tudi vam bo koristilo.

Anksioznost ali tesnoba je izjemno pogosta človeška izkušnja. Medtem ko obstaja več različnih načinov za zmanjšanje anksioznosti, kot so meditacija, fizična vadba, zdravila na recept in naravna zdravila je dokazano, da je lahko prijaznost eden od najlažjih in najcenejših načinov za obvladovanje tesnobe.

Prijaznost je dobra tudi za zdravje srca. Ko s svojo prijaznostjo razveselite drugega, vam je toplo pri srcu, počutite se dobro. A ne le to, prijaznost lahko pozitivno vpliva tudi na kemično ravnovesje vašega srca, saj pospešuje izločanje še enega pomembnega hormona – oksitocina, ki je socialni hormon, hormon ljubezni, zaupanja, povezovanja in bližine. Oksitocin povzroča sproščanje kemikalije dušikov oksid v krvne žile, in jih tako širi. Ker na ta način znižuje krvni tlak, je oksitocin znan kot “kardioprotektivni” hormon, ker s svojim delovanjem ščiti srce. Prijaznost krepi srce fizično in čustveno. Mogoče zato pravijo, da imajo prijazni ljudje res velika srca?

Prijaznost vam lahko pomaga živeti dlje. Ne verjamete? Ljudje, ki niso tesno povezani z družino ali prijatelji, so podvrženi večjemu tveganju za razvoj kardiovaskularnih bolezni. Prijaznost nedvomno krepi tesne, pomembne odnose in prijateljstva.

Čeprav v vsakdanjem napetem življenju ves čas iščemo načine za obvladovanje stresa, je to lahko precej lažje, kot se vam zdi. Če pomagate drugim, se vsaj za nekaj časa odklopite iz svojega življenja in svojega stresa. Po mnenju strokovnjakov je partnersko vedenje vsako vedenje, ki gradi odnose posameznika z drugimi. Rezultati študije o vplivih socialnega obnašanja na stres pa kažejo, da je lahko povezovalno vedenje pomembna sestavina obvladovanja le-tega in kaže na to, da je pomoč drugim lahko tudi učinkovita strategija za obvladovanje stresa.

Za več navdihujočih vsebin se registrirajte TUKAJ.

 

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here