15 PREPROSTIH KUHARSKIH NASVETOV

0
2662

Pripravili smo seznam osnovnih nasvetov, s katerimi bo kuhanje uspešno tako za začetnike, kot kuharske mojstre. Preberite jih, preizkusite, naučite se nekaj novega in jih delite!

1.    Uredite si popolno delovno okolje tako, da poskrbite za čiste pripomočke in posode. Pa glejte, da bo koš za smeti na dosegu.

2.    Naj vam bo udobno! Oblecite udobna oblačila, po vrhu pa predpasnik, da vas ne bo skrbelo, če se umažete. Seveda se v kuhinji umažete!

3.    Investirajte v kakovostno, zanesljivo in vsestransko uporabno kuhinjsko tehtnico. Poleg tega, da bo natančno izmerila sestavine iz recepta, bo neprecenljivo pospešila kuharski podvig.

An aerial shot of a chef cooking with several pans on the hob in his restaurant kitchen.

4.    Vedno pozorno preberite -in še enkrat preverite – recept, predno se lotite kuhe ali peke. Predvsem se prepričajte, da imate na voljo vse navedene sestavine.

5.    Pomivajte in čistite sproti, ne bo vam žal.

6.    Med najbolj vsestransko in pomembno kuhinjsko orodje vsekakor spada oster kuharski nož. Ne varčujte pri nakupu!

7.    Ali veste, kako z lahkoto olupite paradižnik? Preprosto križno zarežite na predelu, kjer ste odstranili pecelj in ga potopite v vrelo vodo za petnajst do trideset sekund. Ohladite in se veselite, kako z lahkoto odstranite lupine.

8.    Da ne bo maslo v ponvi porjavelo, dodajte malo limoninega soka.

9.    Uporabite sol! Ne bojte se uporabiti soli, saj poudari okus jedi. Posebno priporočamo uporabo solnega cveta, slovenskega – seveda!

10.V receptu je navedena šalotka, pa ste ostali brez nje? Rešitev je preprosta: nadomestite šalotko s kombinacijo čebule in česna.

11.Po lupljenju in sekljanju česna se je težko znebiti njegovega intenzivnega vonja. Ste vedeli, da drgnjenje s prsti po nerjavečem jeklu – na primer, umivalnem koritu – pomaga?

12.Kontrolni gumbi na pečici niso vedno zanesljivi. V pečico postavite drugi termometer, da prevetrite dejanske temperature.

Cropped shot of a young woman preparing a meal at home

13.Naj bo v receptu navedeni čas kuhanja samo orientacijski. Svojo kuharijo preverite z lastnimi čuti in tako ugotovite, kdaj so jedi kuhane.

14.Izpopolnite se v vseh različnih načinih kuhanja jajc. Za poširana jajčka dodajte v vodo žličko belega kisa, ki bo poskrbel za lep, čvrsti rumenjak. Za popolno trdo kuhano jajce položite jajce v hladno vodo,  jo segrevajte do vretja, nato pa ugasnite kuhalnik. Jajca pustite v vreli vodi dvanajst minut, zatem pa jih preložite v hladno vodo. Ko morate razbiti jajce, ga potolcite na pultu na papirnati brisači – tako se boste izognili drobcem lupine, pa tudi nadležnemu čiščenju.

15. Preden dodate začimbe, okusite hrano.

16. Shranjujte svoje začimbe na varnem pred lučmi ali drugimi viri toplote. Ko so izpostavljene vlagi ali vročini, hitro izgubijo svoj okus.

17.Ko vam ostaja kruh, ga shranite, posušite in naredite drobtine. Posušene rezine kruha lahko zdrobite v mikserju ali jih enostavno zdrobite z valjarjem za testo.

18. Preden začinite ali pričnete peči zrezke jih pustite na pultu, da dosežejo sobno temperaturo.

19. Da ne boste jokali pomaga, če pred rezanjem odrežete koren čebule.

20.Meso je priporočljivo shranjevati v zamrzovalniku do šest mesecev.

21. Bodite pozorni, da med kuhanjem ponve nikoli pretirano ne napolnite s hrano, saj se toplota ne more enakomerno porazdeliti.

Kaj ima pravi kuhar vedno na zalogi? Olivno olje, moko, sol, riž ali testenine, fižol, kis, sladkor in jajca.

Za več koristnih vsebin se registrirajte TUKAJ.

 

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here