ZA HRANO ZAPRAVITE ODLOČNO PREVEČ

0
2623

…če spadate med tiste, ki več kot polovico svojih prihodkov potrošijo za stroške bivanja, transport in hrano. Medtem ko na stroške bivanja in prevoza težko vplivamo, lahko s skrbnim nakupovanjem in porabo hrane prihranimo neverjetne zneske.

Nasvet številka ena: kupujte z gotovino. Študije so pokazale, da kupci, ki plačujejo z gotovino, porabijo tudi do dvajset odstotkov manj kot tisti, ki uporabljajo kreditno kartico. Verjemite, da je vaše najboljše orodje za likvidno življenje kreditna kartica, ki je shranjena doma, in skrbno načrtovan ter omejen znesek gotovine v denarnici. Zakaj? Ker je denar resničen, oprijemljiv. Ko na blagajni potegnejo vašo kreditno kartico se porabe sredstev sploh ne zavedate – za razliko od gotovinskega plačila, ko denar pred vašimi očmi in v vaših rokah vidno kopni. Ne pozabite, gotovina je pravo zdravilo tudi za impulzne nakupe, ki si jih s kartico z lahkoto privoščimo, kasneje pa zaman obžalujemo.

Druga rešitev je skrbno načrtovanje nakupov hrane. Ne dovolite si nakupovanja živil po navdihu, ker vam neko živilo preprosto pade v oči. Trgovci potrošijo enormna sredstva za privlačno podobo prodajalne, v kateri se je spontanemu nakupovanju težko upirati. Zapomnite pa si, da povprečno gospodinjstvo zavrže okrog dvajset odstotkov nakupljene hrane, ker je enostavno ne poje. Zelo pozorni moramo biti pri količinskem nakupovanju pokvarljive hrane, poleg tega pa domiselno uporabiti viške, ki sčasoma ne zgledajo več najlepše. Četudi rahlo ovenjena, lahko zelenjava namesto v smeteh konča v slastni enolončnici.

Pri načrtovanju nakupov vam bo zelo v pomoč vnaprejšnje sestavljanje jedilnika. Poleg tega se naučite pravilno shranjevati sadje in zelenjavo. Nikoli ne hranite skupaj zrelega sadja z manj zrelim, saj bo zaradi etilena, ki ga sproščajo zreli plodov, prehitro dozorelo tudi drugo sadje. Veliko lahko prihranite tudi, če se odločite za nakup diskontnih blagovnih znamk. Skoraj vedno so cenejše od uveljavljenih blagovnih znamk, čeprav pogosto v kakovosti ni nobene bistvene razlike.

Dvakrat premislite, preden se odpravite jesti ven. Namenite razvajanje v piceriji ali restavraciji zares posebnim priložnostim in namesto tega kuhajte doma. Preprost izračun vam bo pokazal, da z zneskom z računa v restavraciji doma kuhate najmanj tri dni. In če domov povabite še prijatelje, ki s seboj prinesejo prigrizke in pijačo, se vam ne bo treba odpovedati druženju, vaš proračun pa bo v plusu.

Za več koristnih vsebin se registrirajte TUKAJ.

 

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here