SKODELICA KAVE, KO VAS BOLI GLAVA… ALI NE?

0
2646

Če spadate med tiste, ki poskušajo glavobol omiliti s skodelico kave, berite naprej. Strokovnjaki pravijo, da lahko kofein tako olajša kot tudi poslabša glavobol.

Izid je namreč odvisen od več dejavnikov, in pogojen z vašimi povsem individualnimi navadami in specifičnim načinom življenja.

Svarijo tudi, da kofein ne odpravlja glavobola tako zanesljivo, kot se nam zdi. Če glavobol povzroča otekanje krvnih žil v možganih, kofein lahko pomaga, saj se prav zaradi njega krvne žile zožijo – in zmanjšajo otekanje. Enako lahko kofein pomaga ublažiti glavobole, ki jih povzročajo napete mišice preko lasišča ali hrbtnega dela glave. Čeprav lahko v tem primeru samo malce preveč kofeina poskrbi, da so mišice še bolj napete. In seveda stimulira dodatno bolečino.

Tudi čudežnega odmerka ni, na žalost. Kako lepo bi bilo, če bi natančno vedeli, koliko kofeina bo odpravilo glavobol. A na žalost splošnega recepta ni, deloma tudi zato, ker kofein različno vpliva na posameznika. Nekateri ljudje so preprosto genetsko bolj nagnjeni k občutljivosti na kofein, zato je priporočljivo, da se vzdržijo uporabe kofeina za lajšanje bolečin. Ena do dve skodelici dnevno naj bi zadostovali v smislu dnevne porabe, tri do štiri skodelice pa naj bi bile že mejna vrednost.

Zelo pomemben je tudi vir kofeina. Vsi vemo, da so najpogostejši viri kofeina kava, čaj, čokolada in gazirani energetski napitki. Po mnenju strokovnjakov je potrebna posebna previdnost predvsem pri energijskih pijačah, ki so bile v raziskavah pogosto povezane z omotičnostjo in kapmi. Poleg tega energijske pijače vsebujejo nevrostimulante, ki lahko glavobole še poslabšajo.

Najboljše zdravilo za glavobol se vsekakor od posameznika do posameznika močno razlikuje. Medtem, ko  nekateri prisegajo na učinkovine s protivnetnim, protivročinskim in protibolečinskim učinkom kot je Ibuprofen in dremanje, si drugi pomagajo z nekajminutno hladno masažo predela nad očmi. Kar nesporno dokazuje, da je vsakdo drugačen in se tudi različne vrste glavobolov najbolje odzivajo na različne, prilagojene vrste zdravljenja. Dejstvo pa je, da je kofein v obliki kave bolj naravno zdravilo, ki ga je vredno vsaj preizkusiti. Še preden pa izberemo zdravilo je  seveda pomembno, da poskusimo ugotoviti, kaj povzroča glavobole. Že sprememba življenjskega sloga s prilagajanjem ritma spanja, vzdrževanje normalne hidracije in vključevanje zdrave prehrane in zmernega gibanja v vsakdanjo rutino lahko odpravi nadležne težave z glavoboli.

Za več zdravih vsebin se registrirajte TUKAJ.

 

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here