KAJ OTROK V RESNICI NAJBOLJ POTREBUJE?

0
2565

Živimo v času, ko se zaradi agresivnega trženja otrokom mnogi starši sprašujejo, kaj otroci dejansko potrebujejo. Na srečo obstaja precej jasen odgovor, saj so dolgoletne raziskave na področju razvoja otrok natančno opredelile, kaj potrebujejo, da postanejo srečni in uspešni odrasli.

Nikakor ne visokotehnološke pripomočke, video igre ali modna oblačila, temveč:

Varnost. Otroci se morajo počutiti varno in zdravo, z osnovnimi potrebami za preživetje: zavetje, hrana, oblačila, zdravstvena oskrba in zaščita pred poškodbami.

Stabilnost. Le-ta izvira iz družine in skupnosti. Idealno bi bilo, da družina ostane skupaj v stabilnem gospodinjstvu, a kadar to ni mogoče je pomembno, da čim manj zmotimo otrokovo življenje. Otroci in družine morajo biti del večjih enot, ki jim dajejo občutek pripadnosti, tradicije in kulturne kontinuitete.

Doslednost. Nujno je, da starši sinhronizirajo svoje starševstvo in zagotovijo dosledno spoštovanje pomembnih vrednot in pravil.

Čustvena podpora. Besede in dejanja staršev morajo spodbujati otrokovo zaupanje, spoštovanje, samospoštovanje in končno neodvisnost. Ja, nekega dne bo malček odrasel in zapustil gnezdo.

Ljubezen. Da poveste in pokažete, da imate radi svoje otroke, lahko premaga skoraj vse starševske “napake”, ki jih nehote naredite. Tudi ko so vaši otroci poredni, razjarjeni, razočarani in uporniški jim pokažite, da jih imate radi, da jih sprejemate in da jih boste vedno imeli radi.

Izobraževanje. Poskrbite, da bodo vaši otroci dobili najboljšo možno izobrazbo za svojo prihodnost. To velja tako za šolo, kot tudi za neprecenljive življenjske lekcije, ki jih bodo otroci dobili v času, ki ga preživite skupaj.

Pozitivni vzorniki. Starši so prvi in ​​najpomembnejši vzorniki svojih otrok. Negujte svoje vrednote, borite se zanje in učite otroke empatije, da bodo postali takšna oseba, kot si želite.

Red. Brez pravil, mej in omejitev so otroci prisiljeni biti odrasli, še preden so na to pripravljeni. Tako tudi izgubijo spoštovanje do vas in drugih odraslih.

ČAS! Morda je najpomembnejše, kar lahko daste svojemu otroku, prav čas. Če si za svoje otroke ne vzamete dovolj časa, zamudite čudovite in neprecenljive privilegije starševstva. In obratno, otrok bo zamudil dragocene izkušnje, ki ga prinaša čas, preživet s svojimi starši.

Za več navdihujočih vsebin se registrirajte TUKAJ.

 

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here