NEVARNE PASTI NEZDRAVE HRANE

0
1288

Dandanes že vsak nutricionist in prehranski guru govori o tem, kaj je potrebno jesti, da bomo zdravi. Koristi dobre prehrane so za večino ljudi precej očitne. Imate več energije, vaše zdravje se izboljšuje in vaša produktivnost cveti.

Zdrava prehrana ima tudi pomembno vlogo pri ohranjanju zdrave telesne teže, kar pomeni zmanjšano tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, nekatere vrste raka, težave s srcem, visok krvni tlak in številne druge zdravstvene težave.

Ampak – če obstaja toliko dobrih razlogov za zdravo prehranjevanje, zakaj je v praksi tako težko uresničljivo? Da bi odgovorili na to vprašanje, moramo najprej dojeti, zakaj hrepenimo po slabi, škodljivi hitri hrani.

Skladno z dognanji živilsko-prehranskih strokovnjakov  med uživanjem hrane dva dejavnika poskrbita za to, da je tovrstno doživetje človeku nadvse prijetno.

Prvi je sam občutek uživanja določenega živila, ki definira okus (slano, sladko, umami itd.), vonj in posebno pomemben občutek v ustih, ki je imenovan »orosenzacija«.  Prehranska industrija zapravlja milijone zato, da odkrije najbolj zadovoljujočo hrustljavost krompirjevega čipsa, karbonizacijo gazirane pijače, sladkobo karamela na sladoledu in podobno. Vsi ti elementi namreč ustvarjajo občutek, da se vaši možgani z določeno hrano ali pijačo povezujejo.

Drugi dejavnik se skriva v makro-hranilni sestavi živila, v ustrezni mešanici beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, ki ga vsebuje. Proizvajalci hitre hrane iščejo popolno kombinacijo soli, sladkorja in maščobe, ki vznemirja vaše možgane in spodbuja željo po še. In kako jim to uspe?

Obstaja veliko načinov, s katerimi znanstveniki in prehranska industrija zelo uspešno ustvarjajo različne zasvojenosti s hrano.

Dinamični kontrast je le eden od njih. Nanaša se na kombinacijo različnih občutkov, ki jih sproža uživanje enega živila. Takšna živila naj bi imela užitno lupino, ki se razkroji, sledi ji nekaj mehkega ali kremnega in polnega okusa aktivnih spojin – ki jih običajno najdemo v karamelizirani povrhnjici sladice, kosu pice ali najljubšem piškotku. Za možgane izjemno vznemirljivo!

Slinjenje! Bolj kot živilo spodbuja izločanje sline, bolj plava v ustih in širše pokrije vaš okus. Emulgirana živila, kot so maslo, čokolada, solatni preliv, sladoled in majoneza močno spodbujajo izločanje sline, ki vaše brbončice preplavlja z ugodnimi občutki po dobrem. To je razlog, da vse več ljudi posega po živilih z omakami. Pospešeno slinjenje sproži v možganih ples sreče, saj okus omake prekosi vse druge naravne okuse.

Kalorična gostota nezdravih živil prepričujejo možgane, da se sicer prehranjujejo, ne pa dovolj. Receptorji v ustih in želodcu pošiljajo sporočila o zaužiti mešanici beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, ne pa tudi, da ste siti. Zato se boste morali nabasati z neverjetno količino takšne hrane, preden boste začutili občutek sitosti.

Če ste že ujeti v past nezdrave, hitre hrane, nikar ne obupajte, nikoli ni prepozno. Zelo vam bo pomagalo, če boste v svojo dnevno dieto dodali kolikor je mogoče zelenjave in poskrbeli za pestrost svojih obrokov.

Za več zdravih vsebin se registrirajte TUKAJ.

 

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here