ZAKAJ JESTE, KO NISTE LAČNI?

0
2409

Pogosto se zgodi, da se med zobmi kar tako in brez posebnega razloga znajdejo takšni in drugačni prigrizki, včasih malenkostni, drugič spet (pre)obilni. Ob takšnih priložnostih definitivno jemo iz razlogov, ki z običajno lakoto nimajo prav nič skupnega.

Čeprav od časa do časa to sploh ni zaskrbljujoče, pretirano podzavestno prehranjevanje lahko resno škoduje najmanj vašim ciljem obvladovanja telesne teže. Poleg tega pa vse, kar podzavestno tudi zaužijete, pomembno vpliva na vaše splošno počutje in zdravje. Zato pozorno preberite, kdaj vse jeste, čeprav niste lačni!

Jeste zato, ker jedo drugi. Lepo. Ko uživate v večerji z družino ali prijatelji v navdušenem pogovoru niti ne opazite, da ste že siti. Le zakaj bi, če je hrana dobra. In če posnemate druge. Vendar ne pozabite na  skrite pasti prehranjevanja v družbi – vse prelahko se zgodi, da boste avtomatično naročili jed prav zato, ker jo je naročil še nekdo iz vašega družbenega kroga. Sploh ne zato, ker ste lačni ali si jo želite.

Iz čustvenih razlogov se zelo pogosto bašete, čeprav sploh niste lačni. Ko ste veseli in si privoščite poslastico ob praznovanju. Ko ste žalostni, in se tolažite s slastnim priboljškom ali celo banjico sladoleda. Ko ste jezni – da se maščujete osebi, ki vas je prizadela. A vedite, da s hrano čustvenih težav ne boste razrešili. Če vas je hrana obsedla, si poiščite pomoč.

Prav lahko se zgodi tudi, da niste čustveno preobremenjeni, ampak preprosto zdolgočaseni. Za mnoge ljudi je basanje s hrano idealna rešitev, ko preprosto ne vedo, kaj bi sami s seboj. Ne glede na to, ali se preobjedajo doma, ali se zabavajo na razkošnih pojedinah. V takih primerih je nujno, da si zagotovite seznam strategij, ki vas bodo primerno zaposlovale in zabavale. Lahko so zdravju in umu prav koristne.

Preprosto zato, ker je hrana na vašem dosegu. Izgleda dobro, všeč vam je, prav tam pred vami je. Tako težko jo je zavrniti. Če se ne morete obvladovati vsaj poskrbite, da je hrana izven vašega vidnega polja in dosega vaših rok. Ko kupite sladico z namenom, jo pospravite na čim višjo polico v omari, na tisto, kamor običajno sploh ne posegate. Namesto steklene, prosojne posode za sladice si omislite netransparentno, in jo na vsak način pospravite z vidnega mesta. Ko ste na gostiji, a že siti, bo zelo pomagalo, da se s hrbtom obrnete proti vsem dobrotam, ki bi vas lahko zamikale.

Bodite vztrajni in se ne predajajte hrani samo zato, ker je »ura« primerna, ker ste utrujeni, ker je hrana brezplačna. Kot je rekel Sokrates, starogrški in eden najpomembnejših filozofov, s katerim se je začelo novo obdobje v antični filozofiji: Človek bi moral jesti, da bi živel, ne pa živeti, da bi jedel.

Za več zdravih vsebin se registrirajte TUKAJ.

 

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here