SONCE, VITAMIN D, KOŽNI RAK…

0
2377

O sončenju oziroma namernem izpostavljanju soncu je razširjenih neverjetno veliko različnih mitov in bajk. Medtem, ko je za zdravje človeka vitamin D neizogibno potreben, dermatologi svarijo pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov in sončenje kategorično odsvetujejo.

Človeški organizem tako imenovani »sončni« vitamin sam proizvaja ob izpostavljenosti sončni svetlobi. Res ga lahko zaužijete tudi s hrano ali prehranskimi dodatki, a ga živila žal vsebujejo le zanemarljive količine. Prisoten je v mastnih ribah (lososu, postrvi, skuši, sardelicah) in ribjem olju, jetrih ter jajčnih rumenjakih. V rastlinskih živilih so količine tega vitamina skoraj ali povsem nične. Glede na to, da dokazano prispeva k normalni absorpciji fosforja in kalcija, k delovanju mišic in imunskega sistema ter ohranjanju zdravih kosti in zob, poleg tega pa ima še pomembno vlogo pri delitvi celic in – ne podcenjujmo – pozitivno vpliva na dušo, si je treba vseeno iskreno priznati, da namenskega »zdravega« sončenja na žalost ni.

Čeprav je sonce vir vsega življenja, je pretirana izpostavljenost sončnim žarkom povezana z različnimi, zdravju zelo škodljivimi posledicami. Ena najmanj nevarnih je zagotovo (pre)zgodnje staranje kože. Čeprav je zmotno povezana z zdravim načinom življenja, zdrave zagorelosti telo ne pozna. Najtežja posledica pretiranega izpostavljanja soncu je vsekakor kožni rak v različnih oblikah, pa tudi okvare oči.

V poletnih mesecih boste že z naključnim izpostavljanjem rok, podlakti in obraza soncu v skupnem trajanju deset do petnajst minut dnevno mimogrede poskrbeli za čisto zadostno preskrbo organizma z vitaminom D. Seveda le do enajste ure dopoldne in po četrti uri popoldne – vmes se na vsak način izogibajte sončnih žarkom ali se ustrezno zavarujte pred njimi.

Pa še to: pozabite na solarij, če načrtujete, da boste na plažo prišli pripravljeni in s primerno podlago. Dermatologi solarij odsvetujejo, ker telo izjemno obremenjuje z UV-sevanjem in ne le povečuje tveganje za prezgodnje staranje kože, pač pa tudi za nastanek kožnega raka. Za nameček pa nima za zdravje prav nobenih koristi.

Za več koristnih vsebin se registrirajte TUKAJ.

 

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here