KAJ ODLIKUJE DOBRE STARŠE?

0
2359

Dober starš se vedno odloča v najboljšem interesu svojega otroka. Seveda – kot nihče – tudi dober starš ni nujno popoln, čeprav k temu stremi, ker se zaveda, da je svojemu otroku zgled in vzor.

Prav s svojim zgledom otroka učite in mu pokažete, kaj od njega želite. Ves čas opazuje vse, kar počnejo njegovi starši in se uči s posnemanjem. Bodite to, kar želite, da postane vaš otrok. Spoštujte ga, bodite pozitivni in empatični in preprosto dovolite, da vam sledi.

Pokažite svojo ljubezen. Otroka ne moreš imeti preveč rad. Ne bojte se, da ga boste s svojo ljubeznijo razvajali. Otrok je razvajen, kadar je namesto ljubezni deležen materialnih stvari, nespametne prizanesljivosti, nizkih pričakovanj in nerazumnega zaščitništva. Ljubiti otroka je preprosto: objemite ga, preživljajte čas z njim in ga poslušajte. Na ta način lahko v otroku sprožite sproščanje hormonov, kot je oksitocin, ki bi ga po učinku lahko povezali z zaupanjem, in podobnih nevrokemikalij, ki zagotavljajo globok občutek miru, čustvene topline in zadovoljstva. Tako bo otrok razvijal tesen odnos z vami.

Bodite njegov najvarnejši pristan. Naj otrok ve, da ste vedno z njim, da se odzivate na njegove signale, stiske in da občutite njegove potrebe. Sprejmite ga in podpirajte kot posameznika, med raziskovanjem in odraščanjem bodite njegovo zanesljivo, toplo in varno zatočišče.

Ne izgubite perspektive! Kakšen je vaš cilj vzgoje otroka? Uspešen, odgovoren starš želi, da gre otroku dobro v šoli, da se razvije v produktivno, odgovorno, samostojno in neodvisno osebnost, da uživa v odnosih z vami in drugimi, je skrben, sočuten in si ustvarja srečno, zdravo in polno življenje.  V tem duhu ne boste le obdržali zdrave perspektive, temveč boste tudi uspeli uresničiti enega glavnih starševskih ciljev – graditi dobre odnose s svojim otrokom.

Starševstvo je eno najbolj raziskanih področij psihologije. Neštete prakse ali tradicije so bile znanstveno raziskane, preverjene, izpopolnjene ali zavrnjene. Seveda znanstvena dognanja niso splošna enotna strategija, saj se tako starši kot otroci individualno razlikujejo. Kljub temu se potrudite in se informirajte – priporočene načine starševanja boste z lahkoto prilagodili svojim potrebam in se odločili za metode, ki bodo najboljše za vašega otroka.

Za več koristnih vsebin se registrirajte TUKAJ.

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here