VELIKONOČNI PRAZNIKI SO LAHKO USODNI ZA DOMAČE ŽIVALI

0
2336

Velika noč je več kot praznik; ima poseben pomen ne le kot ritual, ampak tudi kot čas, namenjen družini in najbližjim. A ne pozabite – če ste lastnik domače živali – je tudi čas, ki je zanje lahko posebno nevaren.

Domov prinesemo kopico s praznično simboliko povezanih reči, kot so čokoladna jajca zavita v folije, strupene rastline in plastična jajca, igrače in sintetične travice, ki so za vaše ljubljenčke lahko zelo nevarne, tudi usodne.

Hranjenje potencialno nevarnih izdelkov izven dosega vašega hišnega ljubljenčka je najboljši in pravzaprav edini način, da mu zagotovite varnost med prazniki. Pomembno je tudi, da prepoznate znake morebitnega zaužitja škodljivih snovi.

Čokolada:  Naj bo še tako slastna, vsebuje kemikalijo teobromin, kot tudi kofein. Zaradi obeh sestavin je čokolada zelo strupena za pse. Tudi mačke so lahko prizadete, a se običajno sladkim živilom modro izogibajo. Najbolj strupena je prav nesladkana, temna čokolada, saj vsebuje najvišje koncentracije metilksantinov (teobromina in kofeina). Znaki, da se je vaš ljubljenček pregrešil s čokolado, lahko vključujejo hiperaktivnost, drisko, bruhanje, povišano ali nenormalno bitje srca in celo pankreatitis (vnetje trebušne slinavke). Vsekakor je prekomerno zaužitje čokolade čas za urgentni obisk veterinarja, posebno nevarno je majhnim pasmam.

Dekorativna trava in jajčka iz plastike, bleščeče folije in velikonočne figurice so popularna polnila velikonočnih košar, ki pa kaj lahko pritegnejo pozornost hišnih ljubljenčkov. Če jih žvečijo in pogoltnejo postanejo resna ovira v prebavnem sistemu, kar je vzrok hudih zdravstvenih težav, kot so mehanska obstrukcija, gastroenteritis ali celo pankreatitis. Da bi rešili življenje živali, je tovrstne predmete vse prepogosto potrebno kirurško odstraniti.

Barvni pirhi: Čeprav je večina barvil za velikonočna jajčka užitnih je dobro, da se prepričate, ali so živila za barvanje pirhov v resnici užitna. Raziskave so pokazale, da konzumiranje izdelkov, obarvanih z barvilom za živila, običajno ne povzroči takojšnje neželene reakcije. Če pa se vaš ljubljenček pogosti z veliko količino obarvanih živil, se takoj posvetujte s svojim veterinarjem. In če se bodo pojavili simptomi s ponavljajočim bruhanjem, drisko in letargijo, ukrepajte takoj.

Za več koristnih vsebin se registrirajte TUKAJ.

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here