PREPROSTO NARAVNO ZDRAVILO ZA STRES

0
2319

Ste v stresu? Študija je pokazala, da za učinkovito znižanje ravni stresnega hormona kortizola zadošča že dvajset do trideset minut sedenja ali hoje tam, kjer se počutite povezani z naravo.

Lahko greste v park, v gozd, na vrt, ali kar na klopco pred blok. Ugotovljeno je, da samo v ZDA povprečni državljan samo sedem odstotkov svojega življenja preživi zunaj. Preostalih triindevetdeset zajema še šest odstotkov, ki jih preživi v avtomobilu.

Na univerzi v Michiganu so raziskovalci ugotovili, da bi bilo lahko takšno naravno zdravilo zelo poceni rešitev za zmanjšanje negativnih vplivov naraščajoče urbanizacije na zdravje in škodljivih posledic življenjskega sloga v zaprtih prostorih, pretežno pred manjšimi ali večjimi zasloni.

V osem tednov trajajoči raziskavi so udeležence prosili, da si privoščijo predah kjerkoli, kjer se počutijo povezane z naravo, vsaj trikrat na teden. Ravni kortizola, hormona stresa, so merili iz vzorcev sline, odvzetih pred in po predahu v naravi, vsakih štirinajst dni. Udeležencem so omogočili, da so prosto izbirali čas dneva (pri dnevni svetlobi), trajanje in kraj njihove naravne izkušnje. Izogibati so se morali aerobni vadbi in uporabi socialnih omrežij, interneta, telefonskih klicev, pogovorov in branja.

Analiza je dokazala, da samo dvajsetminutni predah v naravi povsem zadošča za bistveno zmanjšanje škodljivega nivoja kortizola. S samo desetimi dodatnimi minutami so se ravni kortizola znižale optimalno. Z vsakim nadaljnjim podaljševanjem časa predaha v naravi so se dodatne koristi za zmanjševanje stresa sicer še povečevale, a počasneje.

Po besedah vodje študije, Dr. MaryCarol Hunter, so lahko rezultati študije za zdravnike uporabni kot osnova za naravno zniževanje kortizola, stresnega hormona sodobnega časa, ki ubija. Zagotavlja prve znanstveno raziskane ocene blagodejnega vpliva narave na raven stresa v povsem normalnem, vsakdanjem življenju. Upa tudi, da bo njihov eksperiment izhodišče za nadaljnje ocenjevanje, kako starost, spol, fizične sposobnosti in kultura vplivajo na učinkovitost doživljanja narave in dobrega počutja. Hkrati bo omogočil tudi globlji vpogled v boljše načrtovanje mest tako, da bodo prebivalcem bolj koristna in prijazna.

Za več koristnih vsebin se registrirajte TUKAJ.

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here