ASTMATIČNI OTROK IN DEBELOST

0
2286

Študija, ki je zajela več kot pol milijona ameriških otrok je pokazala, da sta astma in debelost povezani v približno četrtini primerov. To bi lahko pomenilo, da bi se astmi lahko približno desetina vseh otrok, starih od dveh do sedemnajst let, izognila že z ohranjanjem zdrave teže.

Raziskavo so izvedli na Univerzi Duke in izsledke objavili v medicinskem žurnalu »Pediatrics«.

Na razvoj astme, ki je najpogostejša kronična bolezen otrok,  v zgodnjem obdobju pomembno vplivajo tudi zunanji dejavniki, kot so izpostavljenost cigaretnemu dimu in alergenom, pogosta virusna vnetja dihal in dedna predispozicija. Med odraščanjem se lahko simptomi pri nekaterih otrocih ublažijo, pri drugih spet močno poslabšajo. Lahko tudi za nekaj let povsem izzvenijo in se kasneje v življenju spet pojavijo.

Medtem ko virusnih infekcij in genetike ni mogoče preprečiti, je debelost edini dejavnik tveganja, ki se mu lahko izognemo, je prepričan Jason E. Lang, nosilec študije in profesor pediatrije. Po njegovih besedah ima sicer študija več omejitev – med drugim tudi to, da so bili podatki zbrani med obiski pri osebnem zdravniku, ne pa v nadzorovanih kliničnih preiskavah. Zato je potrebnih več poskusov, da se dokaže neposredno povezavo med prekomerno telesno težo in debelostjo s spremembami, ki vodijo v astmo.

Dandanes znanstveniki ne razumejo popolnoma vzrokov, ki so povezani s pojavom astme, čeprav so poglobljeno proučili hipoteze o vplivu prekomerne telesne teže na razvoj otroških pljuč in dihalnih poti, kakor tudi vnetne spremembe v organizmu kot posledice debelosti. Kljub temu pa vse ugotovitve kažejo na to, da se z izgubo telesne teže simptomi astme bistveno ublažijo. Glede na to je smiselno biti zaskrbljen zaradi vzročne povezave debelosti in astme in se zavedati nujnosti preprečevanja debelosti v zgodnjem otroštvu.

V približno štiri tisoč zabeleženih primerov astme med slovenskimi otroki se v kar osemdeset odstotkih primerov prvi znaki bolezni pojavijo še pred petim letom starosti. Otrok kašlja, »piska«, ima kratko sapo.  Pogosto se zgodi, da predvsem manjši otrok občutek tiščanja v prsih ne zna prepoznati. Velikokrat je otrok, pri katerem so se razvili prvi simptomi astme, mirnejši od svojih sovrstnikov in se napornim aktivnostim izogiba. Če je vaš otrok astmatik in ima težave tudi s prekomerno telesno težo, je recept načeloma dokaj preprost: več zdrave hrane, stroge omejitve sladkih in gaziranih pijač, ter gibanje v okviru otrokovih zmožnosti.

Za več koristnih vsebin se registrirajte TUKAJ.

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here