HIŠNI LJUBLJENČKI ZELO POZITIVNO VPLIVAJO NA STAREJŠE LJUDI

0
2268

Dokazano je: domači ljubljenčki starejšim ljudem pomagajo, da se lažje soočajo z zdravstvenimi težavami, se aktivirajo in povezujejo z drugimi. V obsežni raziskavi je kar tri četrtine lastnikov hišnih živali, starih od petdeset do osemdeset let zatrdilo, da jim ljubljenčki pomagajo pri spopadanju z duševnimi in fizičnimi zdravstvenimi težavami, zmanjšujejo stres in osmišljajo njihova življenja.

Za večino udeleženih v raziskavi sta prav druženje in socialna povezanost najbolj pozitivna stranska učinka lastništva domačih živali. Več kot polovica anketiranceV je izjavila, da so kupili ali posvojili domačo žival prav zato, da niso sami. Še nekoliko več anketirancev je priznalo, da njihovi hišni ljubljenčki spijo z njimi v postelji. Večina je tudi potrdila, da jih hišne živali povezujejo tudi z drugimi ljudmi. Vsi se strinjajo, da »so odnosi s hišnimi ljubljenčki manj zapleteni kot tisti z ljudmi«. Strokovnjaki pa ugotavljajo, da domače živali tudi starejšim odraslim zagotavljajo občutek, da so tako ljubljeni kot tudi potrebni. Pa ne le to, kot kaže raziskava, za nekatere lastnike so potrebe svojih živali celo pomembnejše od njihovega zdravja.

Brez dvoma lahko rečemo, da domači ljubljenčki svojim gospodarjem nudijo socialno podporo in celo postanejo njihovi najboljši prijatelji in najbližji zaupniki. Takšno razmerje je še posebej pomembno za ljudi, ki so socialno izolirani ali ranljivi. Strokovnjaki dobro vedo, da pozitivne interakcije s hišnimi ljubljenčki povečajo dobro počutje in zvišajo hormone, ki reducirajo stres.

Poročila pravijo, da so lastniki hišnih živali na splošno bolj zdravi in tudi po težkih boleznih, kot je srčni napad, živijo dlje. Še več, takšni ljudje jemljejo manj zdravil in zdravnike obiskujejo manj pogosto kot tisti, ki živijo brez štirinožnega prijateljčka.

Čeprav so – žal – za nekatere starostnike časovna zavezanost, stroški in alergije ovira za posvojitev domače živali.

Za več koristnih vsebin se registrirajte TUKAJ.

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here