ZAKAJ JE POMEMBNO, DA DRUG DRUGEMO GLASNO BEREMO – POSEBNO OTROKOM?

0
2243

Primerno razvita slušna pozornost je za šolske otroke izjemnega pomena.  Pomaga celo z veliko verjetnostno napovedati uspeh otroka na področju znanosti in matematike, zato se starše poziva, naj svojim otrokom berejo – pogosteje kot kdaj koli prej!

Poleg zdravega in varnega otroštva je ena najpomembnejših stvari, ki jih starši lahko zagotovijo otrokom, prav branje z njimi. Brati naj pričnejo, ko so še novorojenčki in nadaljujejo tudi potem, ko se otrok nauči brati sam. Rezultati študije namreč kažejo, da zgodnje branje otrokom bistveno pomaga pri učenju govora, interakciji, povezanostjo s starši in zgodnjem samostojnem branju. Otrokom, ki že znajo sami brati pa pomaga, da se počutijo blizu staršem, lažje razumejo svet okoli sebe in razvijajo empatijo. Tudi zanje je čas, preživet v družbi staršev  neprecenljiv.

Ko otroci poslušajo starše, ki jim berejo, močno krepijo svoje govorne sposobnosti. Mimogrede se naučijo pravilne izgovorjave besed, uporabe le-teh in pravilne slovnice. Ne le, da se njihov besedni zaklad bogati, z lahkoto  osvojijo tudi pravilno strukturo stavkov. To pa so izjemno pomembne spretnosti, ki se bodo sčasoma prenesle na otrokovo lastno govorjenje in pisanje.  Nepravilna slovnica jim bo zvenela tuje in njihova komunikacija bo bistveno kakovostnejša.

In še to: ko berete na glas, se moč otrokove domišljije pomembno krepi. Med poslušanjem namreč dogodke iz knjige v svojih mislih  vizualizirajo. Preko dogajanj iz knjige lahko otroci doživljajo situacije, ki so izven njihovih osebnih izkušenj, se vživljajo v druge dele sveta in druge kulture.

Branje na glas dragoceno pripomore k razvijanju otrokovega razumevanja. Ko skupaj berete in razpravljate o dogodkih iz knjige, vaš otrok krepi svoje sposobnosti reševanja problemov, saj pridobi poglobljen vpogled v motive akterjev v zgodbi. Ko otroku berete, lahko namreč zgodbo dopolnjujete z zgodovinskimi ozadji ali podrobnostmi, ki jih ne bi bil deležen, če bi knjigo prebral sam. Glasno branje vam tudi daje priložnost poudariti pomembne lastnosti karakterja, ki ga opisujete. Zelo koristno je, če posebej poudarite sočutje, prijaznost, vztrajnost in optimizem in se potem o teh lastnostih pogovorite s svojim otrokom.

Za več koristnih vsebin se registrirajte TUKAJ.

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here