NEKAJ NAJPOPULARNEJŠIH PASEM PSOV

0
2221

Pes od nekdaj velja za človekovega najboljšega prijatelja, naj bo z rodovnikom ali brez. Njegova »zgodovinska« vloga čuvaja je že precej pozabljena, zato danes prinaša lastništvo psa kopico drugih, neprecenljivih prednosti.

Študije kažejo, da se lastniki psov pohvalijo z dobrim nočnim spancem in le redko obolevajo. Imeli naj bi tudi nižji krvni tlak in reducirane trigliceride in holesterol, kar na splošno zmanjšuje tveganje za kardiovaskularna obolenja. Povrhu tega pa še zelo pozitivno spodbuja socialne interakcije.

Popularnost pasjih pasem se meri po zelo različnih kriterijih. Predstavljamo vam enega od njih in morda boste dovolj navdihnjeni, da si – četudi mešanega – pasjega prijatelja omislite tudi sami. Pa poglejmo:

1.  Nemški ovčar: Aktiven in inteligenten pes, ki mora biti zaposlen z učenjem, igranjem in delom. Nujno potrebuje vsakodnevno vadbo, tako fizično (na primer tek in frisbee), kot duševno (trening). Nemški ovčarji so lahko nezaupljivi do tujcev. Življenjska doba: 10 do 14 let.

2.  Labradorec: Njegova najznačilnejša lastnost je tipično kratek, gost, vremensko odporni kožuh, takoj za njim pa »vidrin« rep, glavica s široko zadnjo lobanjo in zmerno močnimi čeljustmi, tople oči, inteligenca in prijazen temperament.

3.  Sibirski husky: Čudovita pasma z gostim kožuhom v nešteto barvah in kombinacijah. Njihove ledeno modre ali različno obarvane oči samo poudarjajo posebnost pasme, ki izhaja, kot pove ime, iz Sibirije. Pomnite, da zna biti ta na zunaj zelo atletski, sicer pa izjemno inteligentni dog  neverjetno samosvoj in s tem resen izziv za lastnika, ki prvič izbira psa. Ko želi pobegniti iz ograjenega dvorišča, se izkaže kot pravi Houdini.

4.  Zlati prinašalec: Klasični družinski spremljevalec, ki je izjemno poslušen, razigran, inteligenten, dobro vzgojen, nadvse potrpežljiv in prijazen do otrok, pa tudi do tujcev. Samo pogojno dober pes čuvaj, ker ima ljudi preprosto preveč rad, da bi bil učinkovit čuvaj.

5.  Beagle: Pametni, ljubeči, radovedni, prijazni in igrivi. Zahtevajo aktivno življenje, kljub svoji dokaj kompaktni rasti pa tudi veliko gibanja. Ne glede na svoje predispozicije veljajo za trmaste pse, ki jih ni preprosto trenirati, saj prekipevajo z energijo. Čeprav niso posebno navdušeni nad drugimi kosmatinčki, še en Beagle v hiši zagotavlja vrhunsko zabavo. Če so vam všeč psi, ki »govorijo«, boste nad njimi navdušeni.

6.   Psi pasme Borderski ovčar (Border collie) veljajo za eno najpametnejših in najbolj atletskih. Znani so po svoji agilnosti in odličnosti v večini pasjih športnih disciplin. Zelo radi se učijo vedno novih veščin. Pravzaprav je zanje nenehno učenje nujno, da bi bili srečni, zdravi in ne preveč navihani. Tako pametni so, da sčasoma osvojijo osupljivo dolg seznam ukazov in raznih trikov. So odličen hišni ljubljenček za kmetije in aktivne družine.

7.   Ameriški pit bull terier je povsem po krivici pasma s slabim slovesom. Ljudje jih (pre)pogosto vidijo kot »bojne«, pretepaške in nevarne pse. Čeprav so jih v 19. Stoletju iz Anglije in Irske dejansko začeli uvažati v Ameriko za pasje bojevanje, je dobro vzgojeni Pit Bull v ljubečem domu lojalen, predan in zabaven pes, pravi klovn. Zelo rad je z ljudmi in želi biti vključen v čisto vse družinske dejavnosti.  So prijazni in izjemno ljubeznivi psi, ki si nadvse prizadevajo ustreči svojemu lastniku. Do svoje družine so zelo zaščitniški in tudi dobri psi čuvaji.

8.   Mops (Pug) zna biti igriv cirkusant, a tudi umirjen in dostojanstven – vedno pa dobrohoten in prijazen. Njegove velike, poudarjene oči in nagubano čelo, nagnjena glavica, nedolžni izraz in nenavadno oglašanje stopijo še tako trdo srce. Mops je pravi otročiček, ki mora biti vedno z vami. Svojo sladko, komično in očarljivo osebnost ohranja vse svoje življenje. Čeprav zna biti trmast, se zelo redko spravi v težave. Odrasel mops večino dneva prespi. V bližini svojih ljudi, seveda.

9.   Rottweiler: Zaradi svoje neverjetne predanosti in zvestobe so kljub svoji močni konstituciji čudoviti domači ljubljenčki. So izjemno inteligentni, zaščitniški in družinski psi. Zahvaljujoč svoji poslušni naravi in osupljivi bistrosti so pasma, ki jo je z lahkoto vzgojiti v hišno žival. So družabni, pogumni in odlični čuvaji.

10.  Jazbečar je inteligenten pes z neodvisno naravo in igrivim duhom. Naj vas ne preslepi – to je pes, ki potrebuje veliko pozornosti in človeške družbe in ni pripravljen ves dan čakati, kdaj se bo že kdo vrnil domov. Lahko so tudi trmasti in težje prilagodljivi. Poleg tega nikoli ne “pozabijo”, da so bili vzrejeni za lov. Za psa svoje velikosti lajajo glasno in radi. So odlični družinski psi, saj so ljubeznivi, radovedni in pogumni.

Za več kosmatih vsebin se registrirajte TUKAJ.

Če nam boste poslali fotografijo svojega ljubljenčka s kratkim komentarjem na kontakt@diverso.si, jo bomo objavili!

 

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here