LAHKO PES OBVARUJE VAŠEGA OTROKA PRED ALERGIJAMI?

0
2177

Že dolga leta je znano, da psi s svojimi zavihanimi uhlji, slinastim jezikom in brezmejno zvestobo pozitivno vplivajo na duševno in fizično zdravje človeka. Sedaj pa znanstveniki dokazujejo še dodatne koristi, ki jih prinaša človekov najboljši prijatelj – pes.

Raziskovalci, ki preučujejo mikrobe ljudi in psov namreč ugotavljajo, da bakterije, ki živijo na in v psu, povsem v nasprotju z uveljavljenimi prepričanji varujejo človekovo zdravje.

V zadnjih petih letih je nešteto študij preučevalo povezavo: lastništvo psa, zdravje človeka in človeški mikrobiom (milijarde zdravih bakterij, ki živijo v in na telesu oz. združba mikroorganizmov, ki naseljuje našo kožo, sluznice in telesne tekočine). Na podlagi ugotovljenih rezultatov znanstveniki verjamejo, da so zahvaljujoč psu bakterije v domu, na in v človeškem telesu bolj raznolike, zaradi tega pa pomembno krepijo imunski sistem.

Mikrobiom posameznika je odvisen od nešteto zunanjih in notranjih dejavnikov. V človeškem črevesju živi od petsto do tisoč različnih vrst mikroorganizmov – in znanstveniki so prepričani, da imajo prav vsi zelo pomembno vlogo v imunskem sistemu in ohranjanju telesnega metabolizma zdravih ljudi. Študije tudi kažejo, da je raznolikost vrst mikrobov pomembna in da lahko človekovo okolje na to raznolikost pomembno vpliva.

Po mnenju znanstvenikov je porast obolelih za alergijami in astmo prav dejstvo, da sodobni človek večino svojega časa preživi v zaprtih prostorih. Brez izpostavljenosti različnim bakterijam lahko imunski sistem zmotno razlikuje med »dobrimi« in »slabimi« bakterijami. V zadnjem desetletju se je tako imenovana higienska teorija posebej potrdila potem, ko je več kot deset študij dokazalo bistveno manj primerov astme v družinah na kmetiji v primerjavi s tistimi, ki domačim živalim niso bili izpostavljeni.

Na univerzi v San Diegu menijo, da prav psi, ki s svojimi smrčki prevohajo ogromno zemlje, rastlin in drugih psov, v dom prinašajo raznolikost zunanjih bakterij in tako lahko pomagajo telesu, da se nauči razlikovati med človeku prijaznimi in neprijaznimi mikrobi.

Kanadska študija je lani dejansko dokazala, da imajo dojenčki, ki živijo v gospodinjstvu s psom ali mačko, v primerjavi z ostalimi v črevesju bolj raznoliko skupino mikroorganizmov. Kot trdijo avtorji raziskave, izpostavljenost hišnim živalim znatno poveča bogastvo bakterij, za katerega so prikrajšani manj zdravi otročiči.

Če smo vas prepričali, se za zdravje vaše družine odpravite v bližnje zavetišče. Še danes.

Za več koristnih vsebin se registrirajte TUKAJ.

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here