5-LETNI DEKLICI SE PARA SRCE, KER ŽIVALI TRPIJO ZARADI PLASTIČNIH ODPADKOV

0
2156

Angleška veriga Pizza Express ki ima širom države preko 470 restavracij, je napovedala konec plastičnim slamicam in se zavezala, da jih bo nadomestila z biorazgradljivimi alternativami… potem, ko je prejela pismo petletne deklice Ave.

Ava v svojem presunljivem pismu prosi prehrambeno verigo, da gostom preneha streči plastične slamice, ker »so zelo škodljive živalim. Lahko se jim zataknejo v gobčkih in noskih.« Uprava družbe je izjavila, da se je nad pisanjem deklice globoko zamislila, zato je obljubila, da bo po vseh več kot 470 picerijah prešla na okolju prijazne slamice, ki so običajno izdelane iz papirja ali koruznega škroba.

Coffee Shops, Bars, Restaurants and Take-Away’s
in Whetstone
Picture by GLENN COPUS

Ocenuje se, da je v Združenem kraljestvu letno uporabljenih in zavrženih 8.5 milijard plastičnih slamic, 316 milijonov plastičnih žličk za kavo in 1,8 milijarde vatiranih palčk. Samo plastične slamice nanesejo kar 3.570 ton plastičnih odpadkov. Ko naročamo pijačo s slamico, se ne zavedamo neverjetnih razsežnosti problematike onesnaževanja. Na svetu je trenutno 8.3 milijard plastike, od česar kar sedem odstotkov predstavljajo prav plastične slamice. Čeprav je večina slamic izdelana iz polipropilena, ki je za recikliranje primeren material, večina slamic sploh ni vključena v predelavo in tako za razgradnjo potrebuje do dvesto let!

Avino pismo pa se glasi takole:

»Pismo za Pizza Express, moje ime je Ava. Pišem vam, ker sama s svojimi bratci pogosto jem v Pizza Express restavracijah. Ko dobim naročeno pijačo, je v njej vedno tudi plastična slamica. Pišem vam s prošnjo, da prenehate uporabljati plastične slamice, saj so zelo škodljive živalim. Lahko se jim zataknejo v gobčkih in noskih. Prosila bi vas, da slamice postrežete samo takrat, ko ljudje vprašajo zanje, saj ne bi rada, da katerakoli žival zaradi slamice zboli.«

Ko uničujemo okolje, uničujemo sami sebe. Če ste se kdaj vprašali, kaj bi lahko naredili za naš planet, naj vam bo petletna Ava svetel vzgled.

Za več navdihujočih vsebin se registrirajte TUKAJ

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here