JE POTEPUŠKA PSIČKA NOVI REINHOLD MESSNER?

0
2125

Če še niste vedeli, je Messner italijanski alpinist, ki je prvi na svetu osvojil vse osemtisočake in prvi, ki je samostojno priplezal na Mount Everest (8844 metrov) brez dodatnega kisika.

V začetku marca pa se je potepuška psička z gorskimi plezalci povzpela na sam vrh sedemtisočaka Baruntse v Nepalu. Poznavalci menijo, da je pogumna žival s tem postavila pasji svetovni rekord v alpinizmu.

Zgodba se je pričela nekaj tednov prej, ko se je mešanka, najverjetneje križanka med tibetanskim mastifom in himalajskim ovčarjem, pridružila ekipi na kakih pet tisoč metrih nadmorske višine med spustom s troglavega vrha Mera Peak. Vodja ekspedicije Don Wargowsky in ostali člani so se spomnili, da so psičko opazili v vasi Khera. Ker pa so zaradi razširjenosti stekline zapuščeni psi tretirani vse prej kot prijazno, je bila takrat zelo plašna. Zato je bilo njihovo presenečenje še toliko večje, ko sem jim je iznenada pridružila na naslednjem vzponu na Barutse.

Posebno se je spoprijateljila z Donom, vodjo odprave, ki je s svojo novo spremljevalko z veseljem delil svoj šotor, spalno vrečo in obroke. Ugotovil je, da je zelo inteligentna žival, saj se je kljub jezikovni prepreki odzivala in prišla, ko jo je poklical, ubogljivo čakala zunaj jedilnega šotora in nikoli ni grizla ali poškodovala nobene opreme.

Ko je končno prišel čas za vzpon na goro, je Don vedel, da je pot za psičko prenevarna. S težkim srcem ji je naredil povodec in ovratnico in jo pustil privezano skupaj s preostalim osebjem v baznem taboru. Psička je neutolažljivo cvilila in lajala. A že pol ure po vzponu je začutil, da ga nekaj drega v koleno. Psička je zgrizla povodec in se pridružila alpinistom. »Še nikoli poprej v življenju nisem bil tako presenečen in srečen, da vidim psa!« je kasneje izjavil Don. Lokalni vodiči so bili nad psičko navdušeni, verjeli so, da prinaša srečo. Tik pred vrhom je alpinistična kosmatinka tekala pred odpravo, ki se je borila s pomanjkanjem kisika. Kljub čudovitemu vremenu je pihal močan veter, zaradi katerega je bila temperatura okrog dvajset stopinj pod ničlo. Vzpon se je spremenil v nadvse odmeven podvig, saj se je psička sama povzpela na vrh. Ko so se ji po dolgem in napornem vzponu pridružili tudi alpinisti, so najprej fotografirali pogumno žival, ki se je prva v zgodovini svoje vrste povzpela na Baruntse, spektakularni sedemtisočak, ki nudi osupljiv razgled na Everest, Makalu & Lhotse.

Za več navdihujočih vsebin se registrirajte TUKAJ

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here