STE VEDELI, DA LAHKO TUDI VAŠ OTROK UMRE MED SPANJEM V AVTU?

0
2128

Vsak starš mora biti seznanjen z nevarnostjo, ki sicer ni splošno znana. Lisa Smith iz Texasa je izgubila svojo hčerko v njeni najbolj rosni mladosti, stara je bila komaj osemnajst mesecev.

»Bila sem v službi, ko sem dobila klic«, se spominja, »najstrašnejši klic v svojem življenju.« Slišala sem: »Pusti vse in pridi, Mia je zadremala, a se ni več zbudila iz spanja!« Tudi potem, ko sem prihitela v bolnišnico, nisem mogla verjeti, da se je to zgodilo moji hčerki, moji prvorojenki.

Čeprav se o tem veliko oz. sploh ne govori, je skrajno nevarno puščati malčke same spati na otroškem avto sedežu. Ameriška študija je leta 2015 pokazala, da je v obdobju štirih let  več kot štirideset otročičkov umrlo med spanjem v otroškem avto sedežu, vsi v najnežnejšem obdobju dveh let ali manj. Kako je to mogoče? Res je otroški sedež tudi zakonsko obvezen prav z namenom zaščite otroka pred lažjimi in težjimi poškodbami v primeru prometne nesreče, ni pa zasnovan prvenstveno zato, da otrok v njem spi. Če niso pasovi primerno zategnjeni, lahko otroci v sedežu zdrsnejo v položaj, v katerem je njihovo dihanje resno ovirano.

Komaj osemnajstmesečna Mia Smith je po dremežu v otroškem avto sedežu umrla zaradi zadušitve, ki jo je povzročil položaj, v katerem je spala. Zdrsnila je iz stolčka in spala naprej v položaju, ki je usodno oviral njene dihalne poti.

Četudi se nam zdi neverjetno, je lahko spanje otročička v otroškem sedežu v avtu smrtno nevarno. Glavna težava so prav varnostni pasovi, podpora otrokove glavice ter vzdrževanje pravilnega položaju v stolčku. Ker v otroških avto sedežih dojenčki ne ležijo, lahko pride do zadušitve, ko se glavice (ki so v primerjavi z ostalim telesom zelo težke), prevrnejo naprej in tako blokirajo dihalne poti. Zato, ponavljamo, avtomobilski sedež ne sme biti brez nadzora namenjen spanju otroka, zlasti če je ta mlajši od dvanajstih mesecev. Avto sedež tudi izven avta ni varno uporabljati kot nadomestilo za otroško posteljico, enako velja tudi za pokončne košare in vozičke ali zibke, predvsem v prvih šestih mesecih otrokove starosti.

Za več pomembnih vsebin se registrirajte TUKAJ

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here