KAJ ZAHTEVA 16-LETNA PODNEBNA AKTIVISTKA GRETA THUNBERG?

0
2028

Čeprav Greta Thunberg ne dviga glasu, ko govori, njen mehek, umirjeni glas utiša prostor, poln finančnih, političnih in medijskih vplivnežev.

»Odrasli pravite, da ste dolžni mladim dati upanje. NOČEM vašega upanja! Hočem, da paničarite – in ukrepate!«, zahteva odločna švedinja, ki je lani septembra, stara komaj petnajst let, pričela izostajati iz šole zato, da je sedela pred vladnimi poslopji z obtožbo, da njena država ne spoštuje pariškega sporazuma o podnebnih spremembah na svetovni ravni in ji uničuje prihodnost.

Greta in njeni podporniki so navdihnili na tisoče otrok širom po svetu, da  organizirajo svoje demonstracije in z njimi pokažejo in dokažejo, kako zelo jim je mar za prihodnost našega planeta.

Mlada švedska aktivistka opozarja: »V naši hiši gori! Medtem ko v Davosu vplivni ljudje govorijo o uspehu, so podnebne spremembe porazne. Skrajni čas je, da se zavemo slabosti obstoječega sistema, sicer bo prišlo do nepojmljivega trpljenja, ki ga ne bo mogoče preprečiti ali ustaviti.«

BRUSSELS, BELGIUM – FEBRUARY 21: Greta Thunberg, climate activist speaks at Civil Society for eEUnaissance event on February 21, 2019 in Brussels, Belgium. (Photo by Maja Hitij/Getty Images)

Greta Thunberg se ne more sprijazniti s plehkimi pojasnili, da so podnebna vprašanja kompleksna in zapletena. Ko so ji odrasli poskušali dopovedati, da so podnebne reforme vse prej kot preproste, da potrebujejo čas, da nič v življenju ni črno-belo, je postala nestrpna.

»To je laž,« je ugovarjala. »Ali preprečujemo, da bi se temperatura dvignila nad 1,5 stopinje Celzija, ali ne. Ali se izogibamo verižni reakciji razkropljenih ekosistemov, ali pa ne. TO je črno ali belo. Zaenkrat imamo še vsi izbiro; na nas je, kaj bomo izbrali. Nujno potrebujemo transformacijsko ukrepanje, na podlagi katerega  bomo v naslednjih dvanajstih letih zmanjšali emisije ogljika za več kot 50%. “ Odločna Greta opozarja, da nas le dve leti ločita od točke, ko svojih napak ne bomo mogli več popraviti.

Greta je premlada, da bi imela volilno pravico. Nobenega kapitala nima, ki bi ga lahko investirala. Nima niti pozicije ali formalne moči, s katero bi preusmerila globalne trge. Kar ima, je njen glas in volja, da je slišana. Tako vsak petek vztrajno stoji na pragu mogočnih inštitucij – švedskega parlamenta in nenasilno protestira za ničelni ogljik, za podnebne spremembe – in navdihuje mlade širom sveta, da sledijo njenemu vzoru.

Za več angažiranih vsebin se registrirajte TUKAJ

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here