TUDI V NEDELJO JE BIL VIKERSUND NA NORVEŠKEM – SLOVENSKI

0
1920

Po sobotni jubilejni, deseti ekipni zmagi, se je slovenska pravljica nadaljevala. Prav nič ne pretiravamo, če rečemo, da je bil tudi v nedeljo Vikersund na Norveškem slovenski.

Čeprav je samo za desetinko premagal Japonca Ryoyuja Kobayashija, Domen Prevc ni klonil pod pritiskom. Na tekmi smučarskih skakalcev za svetovni pokal je zmagal in se tako že petič v svoji karieri povzpel na najvišjo stopničko. Kljub visoki prednosti po prvi seriji,  je v dramatičnem razpletu na koncu za las le ugnal Japonca, ki je sicer zmagovalec norveške turneje. Čeprav je v finalu Kobayashi poletel 6,5 metra dlje od najmlajšega Prevca, je Domnov naskok vseeno zadostoval za sicer zelo tesno, a pravo pravcato zmago.

Najdaljšo daljavo je izjemno razpoloženi Domen Prevc dosegel že v poskusni seriji, z 242 metri je zaostal le za 3,5 metra za svojim osebnim rekordom, doseženim dan prej v prav tako poskusni seriji. Preobrat v svoji formi je pravzaprav napovedal že ta isti dan prej, ko se je v ekipni zmagi Slovenije odlično izkazal kot najboljši posameznik.

Na tretje mesto se je uvrstil Avstrijec Stefan Kraft  z rezultati 236,5 in 229,5 metri in zaostankom več kot deset točk. Peter Prevc se je moral sprijazniti s šestnajstim mestom, za njim pa so slovenski orli uvrstili še Anže Semenič  s ponesrečenim drugim skokom na devetnajsto, nekoliko utrujen Timi Zajc pa na petindvajseto mesto. Točke pa so vendarle osvojili.

Komaj devetnajstletni Domen Prevc po odličnih rezultatih iz konca leta 2016 (Kuusam, Klingenthal, Lillehammerj in Engelberg) skoraj tri leta ni okusil slave zmagovalnega odra. Nič čudnega, da je najmlajši izmed bratov Prevc tako komentiral svoj vrhunski dosežek: “To je še en sanjski dan v mojem življenju.  Presrečen sem, da grem domov iz Vikersunda z dvema zmagama.” Do sedaj se je na letalnicah najvišje povzpel leto poprej, prav tako v Vikersundu, kjer se je uvrstil na nehvaležno četrto mesto.

Po svojem izjemnem dosežku Domen Prevc v zgodovini slovenskih smučarskih skokov »zaostaja« le za štirimi največjimi: Petrom Prevcem z dvaindvajsetimi zmagami, Primožem Peterko s petnajstimi, Primožem Ulago z devetimi in Robertom Kranjcem s sedmimi zmagami.

Pred nami je tradicionalni zaključek svetovnega pokala v dolini pod Poncami. Ker je finančna uspešnost planiškega praznika pogojena tudi s prodajo vstopnic, so si organizatorji gotovo globoko oddahnili, hvaležni vsem našim fantom: Domnu in Petru Prevcu, Anžetu Semeniču in Timiju Zajcu, ki so evforijo sprožili že s sobotno ekipno zmago. Slovenska pravljica v Vikersundu je odlična spodbuda za vsakogar, ki je še omahoval, kje bo preživel prihajajoči športni vikend. V Planici, seveda!

Za več navdihujočih vsebin se registrirajte TUKAJ

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here