ZAVRŽENA MUCA IZ SLOVENIJE NAJDENA V SKANDINAVIJI

0
2054

Ob avtocesti na severu danskega otoka Zelandija so v torek ponoči našli zapuščeno mucko. Potem, ko so jo odpeljali na varno in suho, je zavetišče Karla Kattehjem sprožilo iskalno akcijo, da bi našli muckinega lastnika.

Izkazalo se je, da mucka prihaja iz Slovenije, tam pa njen lastnik ne živi več. Željo po posvojitvi simpatične najdenke je medtem izrazilo že več sto zainteresiranih ljubiteljev mačk.

Kot je pojasnil Kasper Martlev, predstavnik danskega zavišča za živali Krla Kattehjem, so mucko našli v nevihtni noči 12. marca na obrobju mesta Nyköbing Sjelland. “Kot zanalašč je prav takrat zlivalo kot iz škafa. Najdeno žival so odpeljali v zavetišče, kjer so ji zagotovili nujno oskrbo in hrano. Bila je polna v kepe zavozlanih dlak, ki so jih nemudoma odstranili. Ugotovili so tudi rane na zadnjih tačkah in poškodovane zobke. Takoj zatem so preverili, ali je muca označena z mikročipom. Ugotovili so, da sicer čipirana je, vendar njena številka v danskem registru mačk ne obstaja. Nič čudnega, kajti kot se je kmalu izkazalo, »je bila muca slovenska«,  je nadaljnji postopek opisal vodja zavetišča Martlev. Novico, da ima najdena mucka slovenski čip, je na svojem profilu na družbenem omrežju Facebook, ki mu sledi več kot pet tisoč ljudi, zavetišče Karla Kattehjem nemudoma delilo. Delilo jo je okrog tisoč, videlo pa že več kot sto tisoč uporabnikov – med njimi je bil tudi slovenski profil socialnega omrežja  Mačjelovka – društvo za pomoč prostoživečim mačkam.

Kot je povedal Kasper Martlev, so se z njimi povezali prav zato, da bi jim pomagali pri iskanju slovenskega lastnika najdene mucke.  Le-ti so dansko zavetišče preusmerili k Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), ki upravlja z želenimi podatki. Mačji mikročipi se namreč zapisujejo v slovenski register podatkov o psih (CRPsi) zato, ker ločen register za mačke v Sloveniji še ne obstaja, ga pa predvideva težko pričakovana sprememba Zakona o zaščiti živali. Uprava RS za VHVVR je danskemu zavetišču potrdila, da se številka mikročipa najdene muce ujema z vnosom v slovenskem registru. Žal pa podatki kažejo, “da je bila izvožena”, to pa pomeni, da lastnik živali ne živi več v Sloveniji. Vsekakor bodo na UVHVVR za dansko zavetišče v prihodnjih dneh poskusili zagotoviti več informacij o lastniku.

Pod objavami na Facebook profilu zavetišča Karla Kattehjem se je odzvalo presenetljivo veliko število Slovenk in Slovencev, ki so poskušali pomagali z nasveti, kam se obrniti za pomoč – predvsem v angleškem in celo v danskem jeziku! Objavo je z najboljšimi nameni pomagati mucki, lastniku in zavetišču, delilo veliko slovenskih uporabnikov. Precej tako danskih kot slovenskih uporabnikov socialnega omrežja pa je – presenetljivo – dejansko tudi zares želelo posvojiti najdeno mucko.

Za več navdihujočih vsebin se registrirajte TUKAJ

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here