SI SPLOH LAHKO SAM ODŽAGAŠ ROKO, IN TO ZANALAŠČ?

0
1920

Vsako leto se na milijone živali v divjini nehote ulovi v pasti, ki jih lovci nastavljajo zaradi dragocenega kožuha. Navkljub neštetim kampanjam za odpravo trgovine s krznom se ta necivilizirana praksa legalno uporablja širom po svetu.

Ujete živali nepopisno trpijo, saj jim pasti drobijo kosti in trgajo mišice, žile, kite in živce. V obupnih poskusih, da bi se rešila, bo uboga žival med grizenjem pasti poškodovala svoje zobe, kot skrajni korak pa bo poskušala amputirati svoj ud. Živali pri tem ne tehtajo prednosti in slabosti bolečine v primerjavi s smrtjo, instinktivno počnejo, kar pač lahko, da bi le preživele. Pa velja to tudi za ljudi?

Ob odmevnem primeru enaindvajsetletnice iz bližine Ljubljane, ki naj bi si po sumu kriminalistov na krožni žagi zanalašč odrezala levo roko, se mora človek globoko zamisliti. Le kaj se ti mora v življenju hudega zgoditi, da pri polni zavesti in zdravi pameti  zapelješ lastno roko proti in čez rezilo krožne žage, vse z namenom okoriščanja z visoko zavarovalnino? Se sprijazniš s strašansko bolečino in katastrofalnim zavedanjem trajne invalidnosti za vse življenje? Ali bi za milijonsko odškodnino kaj takega storili tudi sami? Četudi ste odgovorili pritrdilno, ne pozabite starega ljudskega pregovora, ki pravi: lažje rečeno kakor storjeno.

Ne smemo namreč pozabiti, da – ko je bila poškodovana enaindvajsetletnica odpeljana v Ljubljano po zdravniško pomoč, nihče od vpletenih ni vzel s seboj odrezane roke. Je na njihovo smolo posredovala policija, ki se je vrnila na kraj nesreče (?) in pravočasno pripeljala odrezano roko, katero so zdravniki v Kliničnem centru uspešno rešili in prišili nazaj? Menda so pokazali očitno nejevoljo, ker je operacija uspela.  Policija pa je glede na način poškodbe tudi ugotovila, da si žrtev pri uporabi žage sami ni mogla odrezati roke – to je moral storiti nekdo drug.

Četudi je enaindvajsetletnica samovoljno sodelovala pri tako imenovani nezgodi, se je najverjetneje znašla v situaciji, ki je bila zanjo popolnoma neobvladljiva. V tistem trenutku ni zaznavala ničesar drugega, nobenih drugih odprtih možnosti, ki jih je ponujalo življenje, ampak je videla samo eno in edino rešitev, ki jo je dobesedno potisnila čez rob razumnega razmišljanja in ji je zameglila zavest.

Če imamo prav, lahko potegnemo vzporednico med v jekleno past ujeto živaljo in človekom, stisnjenim v kot.

Za več odmevnih vsebin se registrirajte TUKAJ

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here