OTROCI MORAJO BITI ZUNAJ. ZAKAJ?

0
2068

Raziskave kažejo, da otroci preživijo zunaj, na prostem, manj kot dvajset minut na dan, čeprav dokazov o resničnih koristih preživljanja časa na prostem ne manjka.

Ne pozabimo, da ne gre le za svež zrak, ki koristi vsakomur od nas, ali lepote zunanjega okolja.

Čas, ki ga otrok preživi na prostem, povečuje nivo vitamina D. Ne imenujemo ga zaman »sončni vitamin«, saj ga človeški organizem ne tvori, pač pa ga sintetizira medtem, ko smo izpostavljeni sončnim žarkom. S pomanjkanjem vitamina D je povezanih veliko bolezni, pa ne le rahitis z deformacijami kosti. Mišična nemoč je povezana s pomanjkanjem vitamina D, prav tako pa tudi čustvene motnje, depresija in oslabljen imunski sitem. Nizozemska študija (pa tudi druge) kaže tudi, da ima visok vnos D vitamina zaščitni učinek in zmanjšuje tveganje za razvoj avto imune multiple skleroze. Nizke vrednosti vitamina D v organizmu povezujejo celo z večjo umrljivostjo!

Ampak… Ne glede na vse rečeno je igra na prostem izjemnega pomena. Zagotavlja fizično in duševno močnejše otroke, ki so bolj samozavestni in družbeno bolje prilagojeni. Spontana in nenadzorovana igra bistveno vpliva na njihov kognitivni razvoj in je odlična, pogosto nenadomestljiva priprava na življenje, ki je pred njimi. Na žalost se starši argumentov, ki zagovarjajo samostojno igro otrok na prostem premalo zavedajo, saj jih vse prevečkrat prikrajšajo za poskakovanje v lužah, plezanje na drevesa, igranje v travi… Velikokrat samo zato, da ne bodo umazani, strgani, opraskani, staknili klopa ali se tako ali drugače poškodovali!  Igra na prostem otroku pomaga razviti veščine, ki jih v nadaljevanju svojega življenja nujno potrebuje. V prosti, improvizirani igri se otrok mimogrede zave svojih šibkosti in močnejših plati, ob čemer tudi krepi svoj značaj. Kaj lahko se zgodi, da ne more uveljaviti svoje volje, kar je odlična priprava na življenje, ki je pred njim.

Poleg tega preživljanje časa na prostem otrokom – enako kot odraslim – daje občutek svobode in bistveno reducira stres. Narava nas (vse) pomirja, nam dovoli, da smo to, kar smo, in da odkrivamo svet okrog sebe.

Seveda to ne pomeni, da igranje v zaprtih prostorih ni koristno, povsem nasprotno: zelo koristno je lahko za otrokovo domišljijo, ustvarjalnost in druge kognitivne razvojne sposobnosti. Branje knjig, na primer, spodbuja delovanje možganov, povečuje razpon pozornosti vašega otroka in zmanjšuje raven stresa, medtem kot izboljšuje spomin in znanje. Čeprav tudi to ni izključno notranja aktivnost.

Da bomo mladim generacijam zagotovili fizično in duševno zdravje, ki je nujno potrebno za uspeh v življenju, ne pozabimo, da je nepogrešljiv del njihove vsakdanje rutine tudi dragocen čas, ki ga preživijo na prostem. Naj postane ena od vsakodnevnih prioritet!

Za več koristnih vsebin se registrirajte TUKAJ

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here