10 ŽIVIL ZA ZDRAVE IN MOČNE ZOBE IN DLESNI

0
1936

Za vas smo izbrali deset živil, ki so pomembna za zdrave zobe in dlesni, poleg tega pa tudi preprečujejo karies in druge oralne bolezni.

1. SIR:

Je bogat vir kalcija, ki krepi tako dlesni kot tudi zobe. Sir tudi znižuje ph vrednost v ustih in pospešuje izločanje sline, ki spira nekatere bakterije iz ust. Trdi, starani siri so najboljša izbira.

 

2. MLEKO:

Enako kot sir, je tudi mleko bogat vir kalcija in drugih pomembnih hranil. Tudi mleko znižuje ph vrednosti v ustih in pomaga preprečevati karies.

 

3. ČRNI IN ZELENI ČAJ:

Polifenoli v črnem/zelenem čaju slovijo po svoji sposobnosti zniževanja bakterij in toksičnih snovi v ustih. Čaj je hkrati bogat vir florida, ki je nujen za zdrave zobe. Priporočljiv je, seveda, nesladkani čaj.

 

4. OREŠČKI:

Kar pokajo od pomembnih elementov, kot sta kalcij in fosfor, ki prispevata k zdravim zobem in dlesnim. Z grizljanjem mandljev, pistacij in orehov preprečujete bakterije, ki povzročajo gnilobo zob.

 

5. ŽVEČILNI GUMI:

Predvsem po jedi, ko si ne moremo privoščiti ščetkanja zob, žvečilni gumi pospešuje izločanje sline, ki spira bakterije in ostanke hrane, kateri lahko povzročijo zobno gnilobo in oslabijo dlesni. Brez pretiravanja, seveda.

 

6. KORENJE:

Še zajčki vedo, da je korenček zdrav za zobe. Dejansko je korenje nasičeno z vitamini in minerali, ki pomagajo krepiti zobe in dlesni.

 

7. ČRNA KAVA:

Presenečeni? Serije nedavnih študij so pokazale, da pitje črne kave lahko pripomore k preprečevanju zobne gnilobe in boju proti zobnim oblogam. Seveda ne pozabite, da mora biti kava črna in nesladkana.

 

8. ČEBULA:

Še eno presenečenje? Ja, surova čebula deluje antibakterijsko in pomaga v boju proti hudobnim bakterijam, ki povzročajo karies in bolezni dlesni.

 

9. ROZINE:

So dragocen vir fitokemikalij, kakršna je oleanolna kislina, ki uničujejo bakterijske povzročitelje zobne gnilobe. Bogate z antioksidanti tudi pomagajo ohranjati zobe in dlesni v dobri formi.

 

10. JOGURT:

Vsekakor je pomemben za oralno zdravje. Je poln kalcija in probiotikov, ki ščitijo zobe pred kariesom, boleznimi dlesni in preprečujejo slab zadah.

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here