PREIZKUŠEN RECEPT ZA DOLGO ŽIVLJENJE

0
1935

Skladno s statističnimi podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je bila zadnja leta država, ki je svojim prebivalcem zagotavljala najboljše življenjske pogoje, Japonska.

Zavihtela se je na prvo mesto po pričakovani doživeti starosti žensk (90,1 let) in moških (84,5 let) in prepričljivo vodila pred drugo na svetu, Švico.

Ko so kmalu po koncu druge svetovne vojne, leta 1947, prvič zbrali statistične podatke o pričakovani življenjski dobi, je le-ta znašala za moške dobrih 50 let in 54 let za ženske. K skokovitemu dvigu pričakovane življenjske dobe so bistveno prispevali razvoj javnega zdravstva, neverjeten napredek na področju medicine in večja ozaveščenost o zdravju ljudi.

Vsakodnevna japonska dieta v svoji preprostosti do popolnosti zaokrožuje nasvet grškega antičnega zdravnika Hipokrata in pozitivno učinkuje na prebivalce Japonske s preprostim sporočilom: “Naj bo tvoja hrana tvoje zdravilo, in tvoje zdravilo tvoja hrana.” Osnovna živila japonske kuhinje – ribe, riž in zelenjava – so zdrava in z nizko vsebnostjo nasičenih maščob in sladkorjev, ki sicer sčasoma lahko povzročijo hipertenzijo, bolezni srca in ožilja ter nekatere vrste raka. Japonci v vsakodnevni prehrani porabijo tudi veliko soje in morskih alg, ki niso le bogate z mnogimi vitamini in minerali, temveč tudi zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in raka. Ne pozabimo na “matcha”, zeleni čaj v prahu, ki je bogat s katehini (polifenoli, ki so prisotni tudi v kakavu) in antioksidanti, ki spodbujajo imunski sistem in preprečujejo raka in odvečni holesterol, regulirajo izločanje prostih radikalov, ki vplivajo na staranje celic, in pomagajo ohranjati celične membrane in DNA. Pozitivno učinkujejo tudi na uravnavanje krvnega tlaka, prebave in stresa.

A če se bodo trenutni trendi nadaljevali, bo do leta 2040 država z najstarejšimi prebivalci na svetu postala Španija, predvsem zaradi življenjskega sloga, v katerem igra zelo pomembno vlogo tudi prehrana. Mediteranska dieta!  Mnoge študije dokazujejo pozitivne učinke sredozemske prehrane na zdravje, saj lahko zmanjša tveganje za srčna obolenja in kapi kar za trideset odstotkov. Zato ni presenetljivo, da imajo Španci eno najnižjih stopenj umrljivosti zaradi bolezni srca, za Portugalsko, Nizozemsko, Južno Korejo, Francijo in Japonsko. Poleg prehrane je na pozitivno spremembo vplival tudi osem odstotkov nižji delež ljudi, ki kadijo vsak dan.

Seveda so ključni del življenjskega sloga tudi družbeni in družinski odnosi. Tako kot druge sredozemske države, Španija resnično ceni družinsko bogastvo: družinske vezi, bližino družine, prosti čas in druženje.

Pohvali se lahko tudi z eno najnižjih stopenj samomorilnosti v Evropi. Za javno zdravstvo je odlično poskrbljeno, saj je dostopno vsakomur, ne glede na ekonomski status.

Poleg tega pa zagotovo ni Španca, ki ne bi dolgost svojega življenja neposredno povezoval z izjemno kulinarično poslastico, suho mesnino oz. špansko različico našega pršuta. Tako imenovani Jamón je bogat z oleinsko kislino, ki jo najdemo tudi v oljčnem olju. Trdijo, da dejansko pomaga uravnavati holesterol in vztrajajo, da jih ohranja fit in jim zagotavlja dolgo življenje.

Po napovedih strokovnjakov bodo v prihodnjih letih največje grožnja za naše zdravje in dolgoživost prekomerna telesna teža, visok krvni tlak in krvni sladkor, uživanje tobaka in alkohola. Morda bi se splačalo vsaj zgledovati po Špancih?

Za več zanimivih vsebin se registrirajte TUKAJ

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here