ZA ZDRAVE LEDVICE

0
1900

Ne le, da ustvarjajo urin, proizvajajo hormone, absorbirajo minerale, nevtralizirajo kislino, odstranjujejo odvečne snovi (tudi toksine) in tekočine iz telesa, ključna vloga ledvic je filtriranje krvi, katere vsak dan prečistijo preko sto litrov!

Z uravnovešanjem elektrolitov ohranjajo močne kosti, uravnavajo nivo krvnega tlaka, zaslužne pa so tudi za ustvarjanje zelo potrebnih rdečih krvničk. Za splošno zdravje je zdrava kri vitalnega pomena.

Prvi znaki, da ledvice ne delujejo več pravilno, so tipično:

  • Težave z uriniranjem (povečana potreba po odvajanju, tudi ponoči, peneči urin, pogosto uriniranje velikih količin urina blede barve ali povsem nasprotno redko uriniranje majhnih količin urina temne barve.
  • Spremembe v okušanju in občutek kovinskega okusa v ustih, tudi z zmanjšanim apetitom in slabim zadahom.
  • Otekanje sklepov, udov ali obraza, ko ledvice, ki svoje naloge ne zmorejo več, odvajajo iz telesa (pre)malo tekočine.
  • Dermatološke težave, logična posledica kopičenja odpadnih snovi v telesu, in nezdrave, razdražene kože.
  • Utrujenost in kratka sapa sta rezulat nizkega števila rdečih krvničk, ki preko krvi prenašajo kisik. Ne le, da je upad rdečih krvničk povezan tudi s škodljivim nalaganjem toksinov v pljučih, negativno lahko vpliva še na možgane in mišice.
  • Bolečine v srednjem delu hrbta najprej povežemo s težavami s križem. A previdno, to je področje, kjer se nahajajo ledvice, ki znajo boleti. Močno.
  • Slaba koncentracija in vrtoglavica zaradi (pre)majhnega dotoka krvi v možgane. Hkrati pa tudi težave s spominom.

Za ohranjanje zdravja svojih ledvic in preprečevanje ledvičnih bolezni je pomembna zdrava prehrana in zadostna količina dnevnega vnosa tekočine, ki bo ledvice razstrupila – predvsem navadne vode.

Med drugim, ledvice ledvičnih bolnikov niso sposobne uravnavati nivoja kalija v telesu. Ko kalij prekomerno narašča postopno, bolniki čutijo močno utrujenost in slabost. Zato se je najbolj priporočjljivo izogibati vsem živilom, ki vsebujejo zelo veliko kalija: avokadu, bananam, brstičnemu ohrovtu, bučam, govedini in perutnini, leči, krompirju, mleku, paradižniku, rjavemu rižu, siru, špinači in tuni.

Seveda se dieta ledvičnih bolnikov od primera do primera razlikuje in jo glede na fazo ledvičnega obolenja individualno predpiše lečeči zdravnik. Beljakovine so lahko v zgodnjih fazah bolezni ledvic omejene in povečane pri bolnikih, katerih stanje je napredovalo do dialize. Za vse obolele pa velja omejitev določenih hranil, ki se nahajajo v kopici zelo različnih živil, med katerimi sta na vrhu poleg kalija prav gotovo še fosfor in natrij.

Priporočljivo je opustiti konzervirana živila, ki praviloma vsebujejo pre(velike) količine soli, s tem pa natrija. Med dobra živila vsekakor spada ananas, brokoli, cvetača, grenivke, jagodičevje, jajčevci, jabolka in stročji fižol.

Za »Top živila ledvičnih bolnikov« se registrirajte TUKAJ. Vsebina NI nadomestilo za obisk prizdravniku ali posvet s farmacevtom!

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here