PUMA – RAZVAJENA HIŠNA MAČKA

0
1956

Puma je velika samotarska mačka, ki se praviloma izogiba ljudi. Za svoje življenje potrebuje ogromen teritorij, urbanizacija pa je kriva, da se je populacija teh velikih mačk močno zmanjšala.

Če odštjemo nekaj osamljenih primerkov na Floridi, je bila zaradi zmanjšanega življenjskega prostora v severovzhodni Ameriki iztrebljena. Imenovana tudi panter ali gorski lev je za jaguarjem druga najtežja mačka v Ameriki, za tigrom, levom in jaguarjem pa četrta najtežja na svetu. To pa gotovo ne velja za pumo po imenu Messi, ki se je kot eden treh mladičkov skotila v živalskem vrtu Saransk v mestu Penza, seveda v času Svetovnega nogometnega prvenstva v Rusiji. Tudi druga dva mladička sta bila po nogometnih zvezdah imenovana Suarez in Neymar.

 

Messija so v tretjem mesecu starosti prodali živalskemu vrtu, saj je nesrečni mladiček prišel na svet s kopico zdravstvenih težav. Mariya in Aleksandr Dmitriev sta ga spoznala, ko je bil star osem mesecev, in se takoj zagledala vanj. Osemindvajsetletna Mariya si je od nekdaj želela veliko mačko, risa. Ko je zagledala Messija, pa jepreprosto vedela, da ji ga je namenila usoda. Po treh dneh tehtnega premisleka sta se odpravila v živalski vrt in ga kupila, saj je bila skrb za bolnega mladička živalskemu vrtu odveč.

Messi je bil slaboten in je potreboval veliko veterinarske oskrbe in nege. Čeprav ga je ruski par uspel popolnoma pozdraviti, je zrasel samo dve tretjini velikosti povprečne pume. Svoj hodnik so preuredili v Messijev brlog, v katerem je v kotu drevo in luknja za skrivališče. Stene so obložene z bambusom, da si lahko Messi brusi svoje krempeljčke. Medtem, ko se sprehaja po hodniku, se lahko opazuje v zrcalni steni. Najbolj pa se zabava, ko se vzpne na okno na stranišču in opazuje prostrani travnik, ki obdaja stanovanje.

Seveda vzgoja pume ni bila preprosta naloga. Par si je zaman prizadeval najti trenerja divjih živali, ki bi jima pomagal pri učenju lepega vedenja. Po dolgem iskanju so le našli šolo za usposabljanje psov, ki je bila pripravljena sprejeti tudi tako posebnega kosmatinca. Po šolanju se Messi odziva na približno deset različnih povelj.

Kot vsaka druga muca se tudi Messi rad igra z igračami. Posebno mu je pri srcu mehka žoga, ki jo je dobil v dar od navdušenega brazilskega novinarja. Kot pravi Aleksandr, je Messi čisto običajna mačka, le zelo velika. »Ima vse navade domače mačke. Razen tega, da mesečno namenimo tudi do 600 ameriških dolarjev za njegovo prehrano (surovo meso), ne potrebuje nobenega posebnega tretmaja. Spi z nama.«

Par se nenehno sooča z raznimi gibanji za živalske pravice, ki opozarjajo na nevarnosti življenja z divjo mačko in zahtevajo njegovo selitev v razervat za divje živali ali v divjino. Po mnenju živalskih aktivistov žival, kot je puma, ne sodi nikamor drugam. A Dmitrieva sta prepričana, da sedaj triletni Messi v divjini ali z drugimi živalmi ne bi preživel, saj je od malega povsem udomačen.

Načrtujeta skorajšnjo selitev v večjo hišo in upata, da bo v njun dom prišel še leopard, ki bo prijateljeval z Messijem. Ker je dom z eksotično mačko zares prava redkost, sta pričela objavljati utrinke iz svojega življenja z nenavadnim hišnim ljubljenčkom na socialnih medijih. Odziv javnosti je neverjeten, saj imajo samo na Instagram profilu preko pol milijona sledilcev.

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here