ALI VOZITE ZANESLJIV AVTOMOBIL?

0
1886

Če odmislimo stanovanje, je avto verjetno eden najpomembnejših nakupov, ki jih boste kdaj opravili. Napačna izbira se lahko kaj hitro izkaže z okvarami, neprijetno vožnjo in velikimi izdatki za gorivo.

Strokovnjaki britanske potrošniške organizacije Which? že dolga leta izvajajo temeljite in obsežne raziskave, da potrošnike usmerjajo v nakupu in jim pomagajo izbrati pravi model – pa naj bo rabljen ali nov.

K sodelovanju v raziskavi o zanesljivosti so povabili več kot štiridesettisoč lastnikov, ki so podali oceno za preko petdesettisoč različnih osebnih vozil. Odgovori sodelujočih so pokrili zanesljivost skoraj tristo modelov 36 avtomobilskih znamk. Rezultate so razdelili v dve katergoriji, od katerih prva zajema avtomobile, stare manj kot tri leta, druga pa tiste v starostnem razredu and tri do osem let, pri čemer so ugotovili nadvse presenetljive razlike.

V obeh starostnih kategorijah so najvišjo oceno – pet zvezdic – dobile samo tri znamke, vse japonske, in sicer Lexus, Suzuki in Toyota. Poudariti je potrebno, da najboljša ocean ne pomeni le najmanjše verjetnosti za okvaro; napake tudi niso resne, popravilo pa ne bo niti finančno, niti časovno zahtevno.

Štiri zvezdice v obeh kategorijah so si prislužile BMW, Dacia, Honda, Kia, Mazda, Mini in Mitsubishi, skupaj sedem znamk.

Med mlajšimi avtomobili, ki so si prislužili tri zvezdice, se je zbrala prav pestra druščina: Fiat, Jaguar, Jeep, Mercedes-Benz, Nissan, Porsche, Smart, Ssangyong, Tesla in Volvo. Ker je med njimi kar nekaj prestižnih imen, je sklepati, da potrošniki za vložena sredstva od »zvezd« upravičeno pričakujejo več. Tri zvezdice v kategoriji nad tri do osem let so bile namenjene znamkam Alfa Romeo, Audi, Ford, Hyundai, Jaguar , Mercedes-Benz, Nissan, Renault, Seat, Smart, Subaru in Škoda. Znamke, ki so s tremi zvezdicami v obeh kategorijah dobile srednjo oceno, so tri: Jaguar, Mercedes-Benz in  Nissan.

Dve zvezdici v kategoriji do treh let si je prislužil samo Landrover. Je pa zato precej več znamk z dvema zvezdicama v starostnem razredu nad tri do osem let: Chevrolet, Citroën, Fiat, Land Rover, Opel, Peugeot, Saab, Volkswagen in Volvo.

Skromno dodeljene zvezdice nedvomno kažejo na kopico težav, s katerimi se lastniki vozil soočajo po nakupu. Tudi stroški vzdrževanja niso zanemarljivi. Vsekakor so nanizani rezultati plod raziskave, ki velja za eno najbolj zaupanja vrednih, saj temelji na številnih podatkih in vprašanjih lastnikom vozil. Dobro vozilo ni pogosto v servisni delavnici, pač pa zagotavlja udobno, zanesljivo vožnjo in je lastniku vedno na razpolago, če odštejemo običajno vzdrževanje.

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here