NAMESTO V ŠOLO NA SHOD ZA KLIMATSKE SPREMEMBE

0
1875

V petek bodo britanski šolarji zapustili svoje učilnice in se udeležili napovedanega protesta, na katerem zahtevajo ukrepanje glede klimatskih sprememb.

Trinajstletna Holly, ki vsak petek zjutraj izostane od pouka za eno uro, je del precej širšega globalnega gibanja, znanega kot »Scools 4 Climate Action« (Šole za podnebne spremembe).  Pričelo se je s petnajstletno švedinjo Greto Thunberg, ki je lani septembra pričela izostajati iz šole zato, da je sedela pred vladnimi poslopji z obtožbo, da njena država ne spoštuje pariškega sporazuma o podnebnim spremembah na svetovni ravni.

Sporazum,  ki je bil dosežen 12. decembra 2015 v Parizu, je bil zasnovan kot okvir za sodelovanje držav pri omejevanju dviga povprečne svetovne temperature in podnebnih sprememb ter soočanju s posledicami. Pogodbenice so se dogovorile o novem svetovnem sporazumu o podnebnih spremembah, ki pomeni uravnotežen izid in vključuje akcijski načrt za omejitev globalnega segrevanja na „precej manj kot“ 2 °C. Veljati je začel 4. novembra 2016, potem ko je bil izpolnjen pogoj, da ga mora ratificirati vsaj 55 držav, ki skupaj povzročijo najmanj 55 % svetovnih emisij toplogrednih plinov. Sporazum so ratificirale vse države EU.

Holly je navdihnila več deset tisočev otrok v Belgiji, Nemčiji, Švedski, Švici in Avstraliji, da organizirajo svoje lastne demonstracije in pokažejo, da jim ni vseeno za prihodnost našega planeta.

Ta petek se bo prvič zgodil koordinirani protest širom Velike Britanije, saj se bodo iz šole na ulice in cest podali šolarji iz več kot 30 krajev in mest. Holly pravi, da je to fantastična razširitev njenih rednih petkovih demonstracij, ki so se pričele pred šestimi tedni. Z majhno skupino somišljenikov pripravljajo in nosijo plakate s tematskimi slogani: »Stavka šol za podnebne spremembe«, »Naredimo konec ignoranci«, »Ni rezervnega planeta« ipd.

Tako kot ostali privrženci, je Holly prepričana, da je njena »žrtev« malenkost v primerjavi s problematiko na zemlji. »Ko pomislim na trpljenje vsega živega, ki brez nujno potrebnih sprememb čaka naš planet, me niti misel na morebitno kazen zaradi izostanka v šoli ne bo ustavila. Od vlade zahtevam, da se loti katastrofalnih podnebnih sprememb takoj, saj uničujejo mojo prihodnost.«

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here