LUKA DONČIĆ – ČE ŠE NE VESTE

0
1868

Prav poseben slovenski ponos, košarkaški biser Luka Dončić slovi po neverjetnih presežkih. In zanimivostih.

Pri trinajstih letih ga je v mlajše selekcije povabil evropski košarkaški gigant Real Madrid. »Vsi moji prijatelji, sošolci in družina so bili v Sloveniji,« se spominja Luka, »a ko sem se naučil španskega jezika, niti enkrat nisem pomislil, da bi se vrnil nazaj.«

Pri šestnajstih je imel za seboj svoj krstni profesionalni nastop, v katerem je tudi zadel za tri pike in tako postal najmlajši igralec v zgodovini svojega kluba in tretji najmlajši v zgodovini prve španske lige.

Potem, ko mu je v sezoni 2016-17 uspel zasluženi preboj med stalne člane prve peterke, je zablestel tudi v Evroligi. Na ključni tekmi proti litovskemu Žalgirisu je bil– spet – kot najmlajši igralec vseh časov izbran za najboljšega igralca 13. kroga Evrolige.

Kot najmlajši igralec si je prislužil tudi prestižni naziv »vzhajajoča zvezda evrolige« (Rising Star Trophy), soglasno z glasovanjem trenerjev nastopajočih ekip. Čas je pokazal, da je trofejo prejel prvič, a ne zadnjič.

Dejansko je čudežni deček v Evropi osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Obnorel je košarkarsko srenjo doma in po svetu, ko je kot ključni mož evropskega prvenstva slovensko reprezentanco popeljal do zlata.

Nadaljevanje v profesionalni severnoameriški košarkaški ligi je bilo logično nadaljevanje fenomenalne kariere Luke Dončiča. Še vrabci na strehi čivkajo o naboru, v katerem je postal dvanajsti Slovenec izbran v ligo NBA in tudi najvišje rangirani do sedaj. Potem, ko je bil leta na radarjih moštev ameriške NBA lige, je postal igralec ekipe »Mavericks« iz Dallasa, kjer kot trenutno najbolj vroči novinec v ligi blesti. Tako z igro kot s svojim  značajem navdušuje in osvaja srca  ameriških navijačev.

Njegovi vzorniki in najljubši igralci v ligi NBA so Kevin Durant, Kyrie Irving in – na vrhu lestvice kraljuje – LeBron James,

Ne le s košarkaškim, Luka Dončič je obdarjen tudi s pevskim talentom in lepim glasom. Kot sam pravi, bi se – če ga ne bi zaneslo v športne vode – posvetil svoji glasbeni karieri.

Čeprav je za svoje leta izjemno odrasel in zrel, je Luka v prostem času in doma  še vedno najstnik, ki ima, kot pravi mama Mirjam, najraje igralno konzolo Play Station!

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here