12 OSUPLJIVIH DEJSTEV O MAČKAH

0
1878

Le kdo ne mara mačk, se upravičeno vprašamo, saj je samo na spletu dnevno objavljenih okrog štiri milijone mačjih fotografij ali video posnetkov.

Te ljubke kreature so nezahtevne, ne potrebujejo veliko prostora, niti zgodnjega jutranjega sprehoda ali vrta, če ga od malega ne poznajo. So pravi čudež narave in če ne verjamete, berite naprej.

1.   Mačke so najpopularnejša domača žival v evropski uniji. Njihova razširjenost se ocenjuje na preko 74 milijonov.

2.   Slovijo tudi po svojih dokazanih zdravilnih lastnostih. Tveganje za srčno žilna obolenja kar za tretjino lahko znižajo kar za tretjino, pozitivno vplivajo na otroke, saj jih učijo socialnih veščin in sproščajo v travmatičnih situacijah, učinkovito zmanjšujejo stres in pomirjajo.

3.   Ljubki kosmatinčki več kot sedemdeset odstotkov svojega življenja prespijo, več kot uro na dan potrebujejo za svoje umivanje.

4.   Mačke upravljajo s svojimi ušeski s pomočjo več kot dvajset mišic. Uporabljajo jih tudi zato, da svojim ljudem in drugim mačkam signalizirajo svoje razpoloženje in svoje namene

5.   Ste vedeli, da so mačji možgani kar 90-odstotno podobni človeškim? Raziskave kažejo, da razmišljajo po istem vzorču kot človek, tudi zaradi podobnosti nevrotransmiterjev, ki so potrebni za posredovanje podatkov.

6.   Mačke imajo odličen spomin; njihov prostor za shranjevanje podatkov je tisočkrat večji od tistega, s katerim se ponaša iPad.

7.   Čeprav se ji tega seveda ne ljubi dokazovati, je domača mačka sposobna teči hitreje kot sam Usain Bolt!

8.   Mačke se znojijo samo skozi blazinice na tačkah – le glejte, da jim poleti zagotovite senco in hladno vodo.

9.   Vsak mačji smrček je unikat, tako kot človeški prstni odtis – edinstveni vzorec na koži blazinice človeškega prsta.

10. Najstarejša mačja pasma na svetu je Egiptovska Mau mačka. Njene korenine segajo daleč v starodavno egipčansko civilizacijo. V davnini so mačke častili kot bogove – s svojim obnašanjem dokazujejo, da tega še danes niso pozabile…

11. Egipčanski prevod besede »mačka« je dejansko prav »mau«.

12. Kot pravi znanost, so ljubitelji mačk bolj odprti in željni novih izkušenj kot drugi ljudje.

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here