JABOLČNI KIS – ČUDEŽNI ZDRAVILNI NAPITEK

0
1867

Preberite, kaj se zgodi, če jabolčni kis – jušno žlico ali dve – uživate vsak dan:

Jabolčni kis čudežno vpliva na prebavo, saj je izjemno koristen za mikroorganizme, ki so sestavni del prebavnega trakta. S svojimi antibakterijskimi in protiglivičnimi lastnostmi preprečuje rast škodljivih bakterij v prebavilih, ki so bistvenega pomena za imunski sistem.

Jabolčni kis lahko povzroči spremembe v metabolizmu. Izsledki znanstvenikov kažejo, da kislina jabolčnega kisa blokira delovanje encimov, ki so odgovori za predelavo škroba. Dokazano je, da nas obroki, s katerimi smo zaužili tudi kis, hitreje nasitijo, občutek sitosti pa traja dlje časa. Privoščite si skledo solate z oljčnim oljem in jabolčnim kisom.

K izgubi telesne teže lahko pripomore tudi na račun obvladovanja sladkosnednosti. Ocetna kislina, prisotna v jabolčnem kisu, uspešno omili nenadne neznosne želje po sladkem.

Lahko jabolčni kis kot redni del preventivne prehrane pomaga preprečiti razvoj diabetesa…

Dnevna doza jabolčnega kisa lahko tudi pomaga stabilizirati in regulirati nivo sladkorja v krvi. Čeprav ni znanstvenih dokazov, da bi jabolčni kis nadomeščal inzulin ali druga zdravila za sladkorno bolezen, lahko jabolčni kis kot redni del preventivne prehrane pomaga preprečiti razvoj diabetesa, saj pomaga preprečevati inzulinsko rezistenco, s čimer poskrbi, da količina sladkorja v krvi ni previsoka.

Skladno z raziskavami pa drži, da jabolčni kis dejansko niža trigliceride v krvi in tako niža tveganje za srčni infarkt. Trigliceridi, ki so odgovorni za nabiranje maščobnih oblog na žilah, lahko namreč povzročijo, da se pretok krvi popolnoma ustavi.

Antibakterijske učinkovine jabolčnega kisa pa lahkotudi odpravijo slab zadah, saj deluje podobno kot želodčne kisline, ki presnavljajo beljakovine.

Navkljub zdravilnim učinkom, po katerih slovi jabolčni kis, bodite previdni pri uživanju le-tega. V izogib ranjenemu požiralniku ga vsekakor razredčite, z vodo ali drugim napitkom, ki bo zakril značilni okus jabolčnega kisa, če ga ne marate. Tudi na zobno sklenino pomislite, zato po zaužitju temeljito sperite usta z navadno vodo, ščetkanje zob pa odložite za vsaj dobre pol ure.

 

 

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here