8 NASVETOV ZA USPEŠNO VARČEVANJE

0
1857

1. Ste se odločili varčevati? Super! Ste si tudi zastavili jasne finančne cilje? Bravo! Ampak… Pričnite varčevati – takoj.

2. Za uspešno varčevanje je nujno spoznati bistveno razliko med “želeti” in “potrebovati”. Če pričnete shranjevati vse račune, boste že s površno analizo le-teh kaj kmalu ugotovili, da ste nespametno zapravljali za stvari, ki jih v resnici sploh ne potrebujete. In povsem nezavedno sabotirali svoj varčevalni načrt.

3. Prioriteta uspešnega varčevalca je – glej ga zlomka – varčevanje. Ne dovolite si brezglavo trošiti denarja za neplanirane izdatke. Držite se svojega načrta in ne pozabite, da morate za finačno svobodo spremeniti svoje vsakdanje navade!

4. Napravite konec življenju iz meseca v mesec. Osredotočite se na najnujnejše izdatke in zakorakajte v novo, svobodno življenje, v katerem vas položnice ne bodo stiskale za vrat, okvara pralnega stroja ali avtomobila pa ne bosta dogodka v razsežnosti konca sveta.

5. Bodite pozorni na malenkosti. Drobni izdatki tu in tam se kaj kmalu nakopičijo v zajetnem znesku – denar pa je za vedno zapravljen, namesto privarčevan. Izračunajte, koliko potrošite za vsakodnevno malico – in koliko boste privarčevali, če boste za malico vzeli od doma ostanke prejšnjega dne.

6. Izkoristite priložnosti, popust, akcije. A Nikar ne jurišajte brezglavo na vsak izdelek, ki je znižan – priložnost velja izkoristiti za nakup, ki je potreben, sedaj ali v bližnji prihodnosti. Četudi ni najbolj nujen, si ga s privarčevanim denarjem lahko privoščite takrat, ko je najbolj ugoden.

7. Prilagodite svojemu varčevalnemu načrtu tudi življenjski stil. Če želite imeti kaj denarja na strani, se vam bo zelo obrestovalo, če se boste izogibali prepogostim obiskom restavracij in picerij. Več kot boste jedli doma, več boste privarčevali – in ne pozabite, da je kuhanje lahko zelo zabavno!

8. Izkoristite ugodnosti spletne banke. Saj se spomnite: tudi takšne malenkosti, kot je nekaj centov nižja provizija se naberejo. In če ni treba v banko z avtomobilom, se pozna prihranek tudi na gorivu.

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here