ZAPORNIKI SO »POKADILI« HARRYJA POTTERJA

0
1862
Photo by nottinghampost.com

V angleški Zapor njenega visočanstva HMP Nottingham je bila pritihotapljena knjiga Harry Potter in ognjeni kelih.

Po Kamnu modrosti, Dvorani skrivnosti in Jetniku iz Azkabana, je četrta v nizu nadvse popularnih knjig o Harryju Potterju pisateljice J. K. Rowling. Na splošno velja za literaturo, ki jo je med branjem  kar težko izpustiti iz rok, saj je dogajanje veš čas napeto in zanimivo. Kmalu pa se je izkazalo, da so v času preiskave zaporniki “pokadili” 400 strani literarnega dragulja.

Testiranje je namreč pokazalo, da so bili listi popularnega izvoda prepojeni s psihoaktivnimi substancami – sintetičnimi kanabinoidi, ki imitirajo učinke trave – in sicer mešanico zelišč, imenovano “Spice”. Sintetični kanabinoidi delujejo na kanabinoidne receptorje in imajo podobne učinke kot naravni kanabinoidi (npr. THC iz marihuane). Substanco je zaznala naprava za testiranje drog, za katero je bil namenjen skoraj poldrugi milijon funtov.

Photo by onehundreddollarsamonth.com

 

Preiskovalci menijo, da so bili listi prepojeni s psihoaktivnimi substancami preden je knjiga prišla v zapor. Iztrganih je bilo 400 strani, za katere sklepajo, da so jih obsojenci strgali na trakove in preprodali ali sami pokadili.  Poveljnik paznikov ocenjuje, da je vsak trak vreden okoli 50 angleških funtov, saj so cene v primerjavi z ulično vrednostjo v okviru zaporniških storitev napihnjene.

Ječa v Nottinghamu je eden od treh kazenskih zavodov, zaradi katerih je pod vprašajem tudi kariera ministra za pravosodje Roryja Stewarta, ki je svoj položaj zasedel januarja 2018. Še v istem mesecu je inšpekcija ugotovila, da je stanje v ustanovi “nevarno, brez avtoritete in polno drog”. “Ta zapor ne bo služil svojemu namenu, dokler ne postane varen,” je dodal vodja inšpekcije Peter Clarke.

Resnosti situacije se zaveda tudi upravitelj zapora, Phil Novis. Že v prvem tednu njegovega upravljanja je umrl zapornik, ki ga je domnevno umoril soobsojenec. Od takrat do danes so ugotovili tri primere samopovzročene smrti. Novis označuje vsakodnevne napade na svoje kolege in zapornike “obžalovanja vredne”. Zato je organiziral skupino prekaljenih zaporniških delavcev za usposabljanje svojega kolektiva, v katerem ima šest od desetih zaposlenih manj kot dve leti delovnih izkušenj v kazensko varstvenih zavodih.

 

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here