STEVEN TYLER DONIRAL POL MILIJONA DOLARJEV

0
1845
Photo by Janie’s Fund

Notorični rok glasbenik Steven Tyler, frontman in pevec skupine Aerosmith, je znan po marsičem, morda nekoliko manj – gotovo pa premalo – tudi po svoji izjemni dobrodelnosti.

 

Potem, ko je v preteklosti že doniral na stotine tisočev ameriških dolarjev za pomoč zlorabljenim dekletom, je s pomočjo njegove velikodušne finačne pomoči v višini pol milijona dolarjev vrata odprlo zatočišče za zlorabljena in zanemarjena dekleta v bližini Memphisa v ameriški zvezni državi Tennessee.

Center zagotavlja zdravljenje in nastanitev do 14 dekletom s travmami iz preteklosti. Po uspešnici skupine Aerosmith iz leta 1989 “Janie’s Got a Gun” je prav prikladno poimenovan “Janie’s house”, saj pesem govori o deklici, zlorabljeni s strani svojega očeta, napisala pa sta jo prav Tyler in basist skupine Tom Hamilton.

 

Potem, ko je prvo tovrstno zatočišče odprl leta 2017 v Atlanti, Tyler upa, da jih bo s pomočjo svojega človekoljubnega sklada “Janie’s fund” v prihodnosti odprl še veliko več. Kot sam pravi, tovrstna dejanja njegovemu srcu in duši “dobro denejo”.  Razsežnosti zlorab mladih deklet se je zavedel med svojim zdravljenjem v centru za odvisnosti, za katerega se je odločil po desetletni zasvojenosti s protibolečinskimi tabletami, s katerimi je obvladoval neštete odrske poškodbe iz svoje spektakularne kariere.  Sedemdeset let star Tyler je ugotovil, da so bila vsa dekleta, ki jih je spoznal, “zlorabljena bodisi fizično, duševno ali verbalno, ali vsaj 90 odstotkov vseh.”

Poleg zlorabljenih deklet Steven Tyler podpira tudi otroke, ki prerastejo sistem rejništva. Na desetine tisočev otrok je odvzeto staršem in dodeljeno v rejništvo zaradi ekstremne zlorabe. Vsako leto je takšnih več kot 250 tisoč. Na žalost večč kot triindvajsettisoč otrok s polnoletnostjo preraste rejniški program. Pretresljiv statistični podatek dokazuje, da se bo z izpolnjenim osemnajstim letom kar dvajset odstotkov otrok iz rejniških družin čez noč spremenilo v brezdomce. Samo vsak drugi se bo uspel zaposliti do svojega štiriindvajsetega leta. Manj kot trije odstotki bodo dosegli višješolsko izobrazbo. Sedem od deset deklet bo zanosilo pred svojim enaindvajsetim letom.

Skupna ocena sredstev, zbranih z njegovo iniciativo, znaša kar 4 milijone ameriških dolarjev. Impozantna številka, če odmislimo, da je v svoji karieri samo za droge zapravil – po lastni oceni – med pet in šest milijoni ameriških dolarjev.

Ne glede na vse, dobra dejanja štejejo.

Kdo bi si mislil, da pevca poleg izjemno velikega glasovnega razpona, odrskih vragolij in barvitega sloga oblačenja odlikuje tudi veliko srce!

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here