NEW YORK CITY: ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE ZA VSE PREBIVALCE

0
1851

Mesto New York ima 8.6 milijonov prebivalcev, od tega jih je kar 600.000 brez zdravstvenega zavarovanja.

 

Zato je letos v začetku januarja župan Bill de Blasio napovedal, da bo mesto zagotovilo brezplačno zdravstveno zavarovanje vsakemu prebivalcu, brez obzira na finančni ali priseljevalski status.

Ultra vključujoč program je nadgradnja obstoječega javnega zavarovanja. Novost bo ljudem, ki prej niso imeli dostopa do zdravstva, zagotavljala poleg primarnega zdravstvenega varstva tudi ambulante za mentalno zdravje, ginekološke in geriatrične ambulante in druge specialistične zdravstvene dejavnosti.

 

Kot pravi župan, bo prejel vsak meščan skupaj s kartico zdravstvenega zavarovanja tudi seznam zdravnikov, ki jih bo po potrebi lahko dejansko obiskal. Bistvo spremembe je prav zdravnik splošne prakse, resnična oseba h kateri se človek lahko obrne kot k svojemu zdravniku pravi čas.

Res bo program mestno blagajno stal okrog zajetnih 100 milijonov dolarjev, na kar leti seveda veliko kritik. Vendar župan investicijo suvreno zagovarja, saj se meščani sedaj, brez urejenega zdravstvenega zvarovanja in v hudi stiski poslužujejo kar urgence; tudi v primerih, ko bi zdravstveni problem lahko obravnaval  osebni zdravnik splošne prakse. Takšno reševanje zdravstvenih težav prebivalcev New Yorka pa po županovih trditvah po končnem izračunu mesto stane še veliko več. Tako se bo program še to poletje pričel v Bronxu in se do leta 2021 razširil po vsem mestu. V soseski, ki je socialno močno ogrožena, je tudi v zadnjem petletnem obdobju statistika zabeležila nadpovprečno stopnjo prezgodnje umrljivosti in nižjo povprečno pričakovano življenjsko dobo v primerjavi z državnim povprečjem.

Drzni načrt mesta New York bo največji in najcelovitejši program zdravstvenega zavarovanja v vsej državi. Kot je rekel župan de Blasio: “Pravica do zdravstvene oskrbe ni le pravica v teoriji, biti mora pravica v praksi. In tega smo se v našem mestu lotili z vso resnostjo.”

Čestitamo meščanom in županu, ki je pogumno zagrizel v veliko jabolko.

 

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here